paleis het loo Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lifestyle

Paleis Het Loo na vier jaar weer open (en dít is er veranderd)

Na vier jaar geduld is het eindelijk zover: Paleis Het Loo opent vandaag, op Goede Vrijdag, weer haar deuren voor bezoekers. In het compleet vernieuwde paleis stap je zo de geschiedenis in.

Binnenkort een bezoekje brengen aan het paleis? Dít kun je verwachten.

Paleis Het Loo in ere hersteld

Na jarenlange renovatie is Paleis Het Loo in Apeldoorn weer geopend voor bezoekers. Het doel van de opknapbeurt? “Laten zien hoe het paleis bedoeld was en hoe het werd gebruikt”, aldus directeur Michel van Maarseveen tegen de Volkskrant. Inmiddels heeft elke kamer in het paleis weer de oorspronkelijke bestemming én inrichting. Ook gordijnen, vloeren kroonluchters zijn in ere hersteld. Sterker nog: vakmensen van over de hele wereld werden ingezet om het interieur te herstellen. Anders dan voorheen loop je als bezoeker nu over de grote trap in het midden van het paleis, met daarop een replica van de originele loper.

Paleis Het Loo Beeld Paleis Het Loo
Beeld Paleis Het Loo

Verschillende paleisroutes

Niet alleen het interieur van het zeventiende-eeuwse paleis is aanpakt, ook de beleving van het museum is veranderd. Bezoekers kiezen een van de twee routes, eventueel met audiotour, en ontdekken alles over het paleis en haar bewoners. Paleisroute oost leert je alles over Willem III en Mary Stuart, paleisroute west vertelt het verhaal van latere generaties Oranjes, waaronder Wilhelmina. In het onderhuis duik je in de geschiedenis van het paleis: van leeggeplunderd zomerverblijf tot museum.

Lees ook: Dit weer kunnen we verwachten tijdens Pasen

Nog meer ruimte

Wie denkt dat het gerenoveerde paleis nu helemaal af is, heeft het mis. De ondergrondse uitbreiding onder het voorplein is pas in het voorjaar van 2023 afgerond. De ruimte van 5000m2 (!) wordt straks gebruikt voor tentoonstellingen, ontvangstruimtes en een winkel.

Bron | Paleis het Loo, Linda, Volkskrant

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden