Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Híer moet je op letten als je een pakketje krijgt dat je niet hebt besteld

dit-moet-je-doen-als-je-een-pakketje-krijgt-die-je-niet-hebt-besteld-margriet.jpg

Het kan natuurlijk weleens voorkomen dat je een pakketje in ontvangst moet nemen voor je buren. Of dat iets wat voor je buren bedoeld is, per ongeluk bij jou wordt bezorgd. Maar wat als je nu een pakketje krijgt dat je niet hebt besteld, maar dat wel exact jouw adresgegevens bevat alleen een andere naam?

In zo’n geval kan het geen kwaad om extra oplettend te zijn. We leggen je hier uit waarom.

Vorm van oplichting

Wat sommige oplichters doen, is dat ze een pakketje bestellen en deze laten bezorgen op een ander adres. Ze kiezen tijdens het bestellen voor de optie ‘betalen achteraf’, zodat er een factuur wordt gestuurd naar het adres waarop het pakketje bezorgd wordt. Vervolgens houden ze de track en trace van het pakket goed in de gaten en onderscheppen ze het pakketje, vlak voordat deze op het adres wordt bezorgd óf halen ze het pakketje op met de smoes dat ze per ongeluk een verkeerd huisnummer hebben doorgegeven. Vervolgens krijgt degene die op het adres woont een betalingsherinnering of factuur thuisgestuurd, terwijl die dus helemaal niks heeft besteld.

Lees ook: WhatsAppfraude komt steeds vaker voor: zó herken je een fraudeur

Wat moet je doen als je een pakketje krijgt die je niet hebt besteld?

Maar wat kun je nu het beste doen als je een pakketje krijgt die je niet hebt besteld? Als de postbode bij je aanbelt en je een pakket wil geven met daarop jouw adres, maar wel een andere naam, dan kun je het pakket gewoon weigeren en zeggen dat je niks hebt besteld. Als het pakket door je brievenbus is geduwd, dan heb je helaas die optie niet meer. Mocht iemand het pakket later bij je ophalen met bovengenoemde smoes, dan kun je het beste zeggen dat je niks hebt ontvangen of gewoon weigeren om het pakket mee te geven. Geef je het pakket wel mee, dan is de kans namelijk groot dat jij later een rekening thuisgestuurd krijgt. Deze dingen kun je het beste doen:

  • Neem contact op met de afzender van het pakket (dus de webshop) en check of het pakket inderdaad op jouw adres is besteld.
  • Als dit het geval is retourneer je het pakket en maak je hiervan een melding bij de politie.
  • Laat de webshop ook weten dat je adres is misbruikt.

Verplicht de webshop je alsnog om te betalen? Dan kun je het beste het keurmerk van de betreffende webshop inschakelen. Wees je er van bewust dat je niet verplicht bent om een pakketje te betalen die je niet zelf besteld hebt. Officieel moet de webshop met bewijzen komen dat jij daadwerkelijk degene bent die de producten heeft besteld.

Bron | AvroTros
Beeld | Getty

Ook interessant