null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Paddenstoelen in het wild plukken? Dit is de enige veilige manier

Het is herfst! Hartstikke leuk om te genieten van de prachtige natuur in deze periode. Boswandelingen maken, verse pompoensoep koken, paddenstoelen plukken... Al kun je dat laatste beter niet doen.

Er worden namelijk elk jaar in Nederland mensen ziek door het eten van giftige paddenstoelen.

Moeilijk te herkennen

Wanneer je van paddenstoelen houdt en je ze in de herfst graag als maaltijd eet, kan het verleidelijk zijn om ze zelf uit het bos mee te nemen. Lekker vers én goedkoop! Toch is het beter om dit niet te doen. Het is moeilijk te zien of een paddenstoel giftig is of niet, zélf als je van tevoren onderzoek hebt gedaan. Er zijn zo’n 8.500 verschillende paddenstoelensoorten in Nederland, waarvan een deel erg op elkaar lijkt.

Ziek

Het aantal mensen dat ziek wordt van paddenstoelen, wisselt van jaar tot jaar. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden. In jaren waarin het meer regent in de herfst, zijn er meer paddenstoelen te vinden. Dan worden er dus ook meer mensen vergiftigd.

Uit het jaaroverzicht over 2019 van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) blijkt dat het toen ging om 249 gevallen. Vaak werden giftige paddenstoelen aangezien voor eetbare paddenstoelen en dan thuis bereid. Veel van deze paddenstoelen bevatten van nature namelijk de stof agaritine. In grote hoeveelheden is deze stof giftig voor mensen en mogelijk zelfs kankerverwekkend.

Lees ook

Kleur bekennen: dít wordt de trendkleur van het najaar

Groene knolamaniet

Henneke Mul-Spijkerboer, toxicoloog bij het NVIC, vertelt aan het NRC dat een deel van de mensen die vergiftigd raakten, de groene knolamaniet gegeten had. Deze is makkelijk te verwarren met een andere paddenstoel, maar deze bevat amatoxinen. Van deze gifstoffen kun je erg ziek worden.

Volgens Mul-Spijkerboer kan het eten van giftige paddenstoelen leiden tot leverfalen, nierfalen en epileptische aanvallen. Wanneer je niet op tijd hulp krijgt, kun je hier zelfs dood aan gaan. Wanneer iemand vergiftigd is door zo'n paddenstoel, krijgt diegene zo snel mogelijk een infuus toegediend om leverfalen te voorkomen. In sommige gevallen is er zelfs een levertransplantatie nodig.

Toch paddenstoelen plukken?

Genoeg reden dus om het risico te vermijden en geen paddenstoelen in het wild te plukken. Vind je dit toch een leuke herfstactiviteit die je niet wilt missen? Ga dan mee op een paddenstoelplukexcursie met de experts van de Nederlandse Mycologen Vereniging.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | NRC Handelsblad, Het Voedingscentrum, Mycologen.nl

Beeld | iStock

Marin NoomenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden