Paasbrunch maken? Zo voorkom je besmetting met salmonella Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Paasbrunch maken? Zo voorkom je besmetting met salmonella

Ben je van plan om tijdens Pasen een heerlijke paasbrunch te maken? Let dan op wanneer je aan de slag gaat met rauwe producten van dierlijke oorsprong, zoals vlees, vis, eieren en zuivel. In deze producten kan de salmonellabacterie voorkomen die voor vervelende klachten kan zorgen.

Zo voorkom je dat je zelf of dat anderen besmet raken met salmonella tijdens Pasen.

Besmetting met salmonella

De salmonellabacterie zorgt in Nederland bij mensen regelmatig voor darminfecties. Mensen lopen deze besmetting op door besmette dierlijke producten of door het eten van rauwe groente, kiemgroente en fruit, waar salmonella op kan voorkomen. Het is een veelvoorkomende besmetting, waarbij de meeste mensen te maken krijgen met milde klachten. Deze meest voorkomende klachten zijn buikkrampen, misselijkheid, overgeven en diarree. Ook hebben sommige mensen last van hoofdpijn, koorts of spierpijn.

Zes tot 72 uur

Niet iedereen die besmet raakt met salmonella wordt ziek. Maar tussen het eten van besmet voedsel en de eerste klachten zit vaak zes tot 72 uur. De ziekteverschijnselen kunnen vaak drie tot zeven dagen duren, waarbij koortsklachten vaak nog eerder verdwijnen. Bij ouderen en baby’s kunnen de darminfecties ernstiger zijn doordat zij een groter risico lopen om uitgedroogd te raken.

Besmetting met salmonella voorkomen

Ten eerste is een goede hygiëne in de keuken erg belangrijk om een besmetting met salmonella te voorkomen. Zorg er dus voor dat je keuken schoon is en dat je je handen regelmatig wast. Check daarnaast altijd de bewaaradviezen van de producten die je gaat gebruiken. Ook is het belangrijk om rauwe dierlijke producten gescheiden te houden van producten die je rauw op tafel zet. Denk bijvoorbeeld aan salades en sommige vissoorten.

Door producten minimaal twee minuten bij 70 graden te verhitten, gaat salmonella dood. Daarom is het belangrijk om vlees goed door te bakken en om eieren het liefst hard te koken.

Wanneer contact opnemen met je huisarts?

Raak je onverhoopt tijdens de paasbrunch besmet met salmonella? Dan is het belangrijk om op te letten dat je niet uitdroogt. Bij uitdrogingsverschijnselen moet je weinig plassen, heb je veel dorst en voel je je suf. Wanneer je last krijgt van deze klachten is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Vooral bij ouderen, kleine kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een zwakkere gezondheid is dat laatste erg verstandig.

Bron | RIVM, Voedingscentrum

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden