Fietspaaltjes zorgen voor gevaarlijke situaties Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Paaltjes zorgen voor gevaarlijke situaties op drukke fietspaden

Met het lekkere, zomerse weer trekken we er massaal op uit op de fiets. Maar onderweg kom je nog weleens een obstakel tegen, in de vorm van een fietspaaltje. Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Fietsersbond zorgen deze alleen maar voor onveilige situaties op de toch al overvolle fietspaden. Ze willen dan ook dat alle fietspaaltjes verdwijnen.

De beide partijen zijn het erover eens dat de paaltjes overbodig zijn en alleen maar zorgen voor onveilige situaties.

Gevaarlijke fietspaaltjes

Fietsen op de overvolle fietspaden wordt steeds vaker een uitdaging. Je moet opletten op andere fietsers (die soms ook nog sneller aankomen dan je denkt door hun elektrische fiets), auto's en overstekende voetgangers. En dan staan er ook nog eens van die onhandige paaltjes. “In allerlei vormen, van verplaatsbaar tot rotsvast beton, leiden ze al jaren tot onnodige valpartijen met ernstige gevolgen,” zegt Rob Stomphorst van VVN tegen Dagblad van het Noorden. “Er gebeuren meer ongevallen met de paaltjes dan dat ze nut hebben voor de fietsveiligheid.”

Gekke manoeuvres

Waar de paaltjes voor veiligheid moeten zorgen, gebeurt het tegenovergstelde. VVN stelt namelijk dat we de gekste manoeuvres uithalen om de obstakels op het fietspad te ontwijken. Maar de onveiligheid zit hem ook in andere dingen. Zo zijn de paaltjes volgens hem niet goed te zien, zeker niet als het druk is op het fietspad of als het donker is. “Ook gezien de toenemende intensiteit met steeds meer voertuigen in allerlei maten en de hogere snelheden op de fietspaden is het wat Veilig Verkeer Nederland betreft de hoogste tijd om afscheid te nemen van deze vaak onnodige obstakels en een grote schoonmaak te houden.”

Campagne van de Fietsersbond

De Fietsersbond start in augustus met een campagne. Het doel hiervan is het in kaart brengen van de paaltjes. “En natuurlijk doen we direct een oproep aan wegbeheerders om zoveel mogelijk paaltjes te verwijderen of ze anders beter zichtbaar te maken. Ook zien we graag dat de ongevallenregistratie beter wordt", aldus woordvoerder Martijn van Es in Dagblad van het Noorden.

Het goede nieuws is dat een groot deel van de paaltjes al verdwenen is. Het kenniscentrum voor fietsbeleid van de overheid, CROW, geeft aan dat de fietspaaltjes in eerste instantie bedacht zijn om te voorkomen dat auto's het fietspad als parkeerplek of doorsteek gebruiken. “Maar het lijkt wel alsof ze te pas en onpas door ambtenaren zijn neergezet alsof het standaard bij een fietspad hoorde", zegt Otto van Boggelen van CROW.

Alternatief

In Amstelveen hebben ze de paaltjes al weggehaald en waar het nodig is vervangen door een alternatief van kunststof. Deze variant zorgt voor minder letsel als er toch een keer iemand tegenaan fietst. Maar er is ook een oplossing bedacht om dat te voorkomen: een speciale ribbel-markering die de obstakels in zal leiden.

Bron | Dagblad van het Noorden

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden