Margriet logo
Tips zonnepanelen nemen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Overweeg je zonnepanelen? Dít moet je weten

Nu de energieprijzen enorm stijgen, worden zonnepanelen steeds populairder. Er is volgens leveranciers en installateurs de afgelopen tijd zelfs een run op ontstaan. Overweeg jij ook om zonnepanelen te nemen? We leggen je uit wat je moet weten.

Hoe snel heb je die zonnepanelen weer terugverdiend? En krijg je hiervoor ook subsidie? We zetten een paar belangrijke punten op een rijtje.

Dít moet je weten als je zonnepanelen wil nemen

Gratis stroom van je eigen dak, dat klinkt goed. Zeker nu de energieprijzen gigantisch stijgen. Maar waar moet je precies op letten als je zonnepanelen wil nemen?

1. Hoe snel verdien je zonnepanelen terug?

Zonnepanelen zijn niet goed koop en door de stijgende vraag zijn er vaak langere wachttijden en tekorten aan materiaal. De vraag en het aanbod raken hierdoor uit balans, waardoor de afgelopen tijd de prijzen van zonnepanelen zijn verhoogd. Eind 2020 kostte de aankoop en installatie van tien panelen nog €5.000,- en een jaar later al €5.400,-. Toch is het rendement, dus de hoeveelheid energie die kan worden opgewekt, ook omhoog gegaan. Volgens Milieu Centraal verdienen zonnepanelen zich daarom hoe dan ook terug. Je kunt de terugverdientijd ook verkorten door btw terug te vragen. Dit kan gemiddeld al snel zo’n €700,- tot €900,- opleveren.

Eerder lag die terugverdientijd op ongeveer zeven jaar, maar door de stijgende energieprijzen heb je de kosten nu nog niet eens binnen drie jaar terugverdiend. Maar als de energietarieven weer dalen, dan kan die terugverdientijd weer oplopen.

2. Hoe werkt een terugleververgoeding de salderingsregeling?

Volgens de Consumentenbond zijn veel energieleveranciers bereid om direct je maandbedrag te verlagen wanneer je zonnepanelen laat installeren. Wek je meer stroom op dan je verbruikt? Dan kan je jaarrekening voor elektriciteit zelfs negatief zijn. Toch verschilt die terugleververgoeding bij een overschot per energieleverancier.

De energie die je terug levert via zonnepanelen wordt verrekend met je energieverbruik. Dit wordt salderen genoemd. Maar vanaf 2024 wordt de vergoeding die je krijgt per kWH naar verwachting lager. Dit zal langzaam worden afgebouwd tot aan 2031.

3. Kun je subsidie krijgen?

Er is geen landelijke subsidie voor zonnepanelen, maar sommige gemeenten hebben wel een eigen subsidieregeling. Informeer dus eerst hoe dit in jouw gemeente geregeld is. Daarnaast hebben veel banken special hypotheken om investeringen in duurzaamheid te financieren. Dat kan dus ook nog een optie zijn.

4. Hoeveel zonnepanelen moet je instaleren?

Voor een gemiddeld stroomverbruik van 3000 kWh per jaar heb je 10 zonnepanelen van 330 wattpiek nodig. Het gaat om een gemiddelde van grote en kleine huishouden, waardoor het voor jou weer anders kan zijn. Heb je zonnepanelen met een hoger vermogen? Dan heb je er minder nodig, dan wanneer je panelen kiest met een lager vermogen. Je kunt zelf bepalen hoeveel zonnepanelen je wilt laten installeren, maar onthoud wel dat minder dan zes panelen laten installeren relatief duur is.

Denk ook aan de toekomst. Verwacht je dat je later meer gaat verbruiken? Bijvoorbeeld doordat je een elektrische auto of een warmtepomp wil aanschaffen? Dan is het waarschijnlijk verstandig om er nu al meer te laten plaatsen. Het is namelijk relatief duur om op een later moment nog extra zonnepanelen te laten installeren.

5. Welk dak is geschikt?

Zonnepanelen zijn niet even geschikt voor elk dak. Het verschilt per hellingshoek hoeveel de panelen opbrengen. Hierbij is een hoek van ongeveer 35 graden het meest optimaal. Maar ook bij en steiler of minder steil dak kun je nog winst behalen. Daarnaast kun je zonnepanelen het beste op het zuiden richten voor de hoogste jaaropbrengst. Laat je hierbij goed informeren door een professional, zodat je het meeste rendement uit je zonnepanelen kunt halen.

6. Hoe lang gaan zonnepanelen mee en moet je ze verzekeren?

Je mag verwachten dat zonnepanelen lang meegaan zonder al te veel problemen. Gemiddeld gaan ze tien tot 25 jaar mee. Let wel op goed op de garantie als je zonnepanelen neemt. Daarnaast kun je ze ook laten verzekeren. Dit valt vaak onder een opstalverzekering, maar bij sommige maatschappijen kun je ook specifiek je zonnepanelen verzekeren. Lees eerst de voorwaarden goed door voor je de verzekering afsluit.

7. Kun je ook zonnepanelen nemen met een huurhuis?

Je kunt ook zonnepanelen nemen als je een huurhuis hebt, maar daarbij heb je wel schriftelijke toestemming van de verhuurder nodig. Ook is het belangrijk om samen afspraken over de verzekeringen te maken en de eventuele overname van de panelen wanneer je verhuist. Je kunt de verhuurder ook om een vergoeding voor de zonnepanelen vragen.

Bron | Consumentenbond, RTL Nieuws, Kassa

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden