Overweeg je een pelletkachel? Hier moet je op letten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Overweeg je een pelletkachel? Dit zijn de voor- en nadelen

De gasprijzen rijzen momenteel de pan uit. Een gaskachel is komende winter daarom voor veel mensen enorm duur. Een pelletkachel kan dan een uitkomst zijn. Maar waar moet je op letten als je een pelletkachel overweegt? En is zo’n kachel eigenlijk wel een goede optie?

We zetten de tips waar je op moet letten en de voor- en nadelen voor je op een rij.

1. De ruimte

Een eerste tip is om te letten op de ruimte die je moet verwarmen. We spreken dan over het vermogen dat je kachel nodig heeft. Dit is belangrijk om te weten, want wanneer je een te grote of een te kleine kachel kiest, kan dat leiden tot problemen. In de brochure van de fabrikant staat een indicatie van het verwarmingsvolume per model. Hier kun je al veel informatie uit halen, maar houd er wel rekening mee dat de verwarming anders presteert in een ouder huis dan in een nieuw huis.

2. Waarvoor wil je de pelletkachel gebruiken?

Een pelletkachel kun je gebruiken als hoofdverwarming of als bijverwarming, dan vaak in combinatie met een centrale verwarming. Als bijverwarming is het vermogen van de kachel lager, maar je kunt dan wel kiezen voor een pelletkachel die de warmte verdeelt via convectie zonder ventilator. Wanneer je verschillende kamers wilt verwarmen, dan heb je een kachel nodig die een aparte ventilator heeft. Deze blaast de warmte via een luchtkanaal in één of meerdere kamers.

3. Onderhoud

Ook het onderhoud is belangrijk om rekening mee te houden, want wil je de vuurkorf liever niet te vaak reinigen? Dan kun je kiezen voor een pelletkachel met een automatisch reinigingssysteem. Deze hoef je niet enorm vaak te onderhouden.

4. Type en bediening

Er zijn veel verschillende types pelletkachels te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een ingebouwde of een vrijstaande kachel en zijn er eenvoudige en moderne kachels te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een kachel met een combinatie van hout en pellet. Daarnaast wil het oog natuurlijk ook wat en kun je kiezen voor verschillende materialen, zoals staal en keramiek.

Ook de bediening van pelletkachels is verschillend. Zo kun je ze vaak bedienen via een display op de kachel zelf, maar zijn er ook kachels die je op afstand kunt bedienen met een smartphone.

5. Kies een goede installateur

Naast het kiezen van een geschikte pelletkachel, is het kiezen van een goede installateur erg belangrijk. Want de pelletkachel moet uiteindelijk ook goed geïnstalleerd en onderhouden worden. Kies daarom voor een betrouwbare installateur die de kachel ook na de installatie blijft onderhouden. Op deze manier kun je zo lang mogelijk genieten van je kachel.

Voor- en nadelen van een pelletkachel

Pelletkachels worden vaak omschreven als een duurzamer alternatief voor bijvoorbeeld een houtkachel. Het hout voor de pellets komt namelijk van afval en zaagsel van hout uit verantwoord beheerde bossen. Dat houdt in dat er altijd net zoveel bomen worden geplant als dat er bomen gekapt worden. Dit is in elk geval zo bij de ISO A1 DIN Plus pellets. Maar pelletkachels zijn niet per definitie duurzaam. Het hout moet namelijk worden gekapt en verwerkt worden tot pellets en hiervoor worden nog steeds fossiele brandstoffen en energie gebruikt.

Een nadeel van een pelletkachel is dat er bij verbranding van pellets fijnstof vrijkomt. Wanneer dit in grote hoeveelheden gebeurt, is dit slecht voor je gezondheid en voor het milieu. Vooral wanneer je een hart- en vaatziekte zoals COPD, astma en bronchitis hebt, kan fijnstof voor problemen zorgen. Ook kan verbranding van pellets voor stank zorgen. Het is dus zeker belangrijk om een afweging te maken en na te denken over je eigen situatie bij de aanschaf van een pelletkachel.

Bron | Agoria.be, verduurzamingnederland.nl

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden