Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Waarom je het overgebleven frituurvet van je oliebollen nóóit door de wc moet spoelen

waarom-je-het-frituurvet-van-je-oliebollen-nooit-door-de-wc-moet-spoelen.jpg

Veel mensen gooien het overgebleven frituurvet van hun oliebollen door de wc of spoelen het door de gootsteen. Maar wist je dat je dit absoluut niet mag doen? Wij leggen je hier uit waarom.

En we vertellen je ook meteen waar je het overgebleven frituurvet van je oliebollen wél mag weggooien…

Waarom je frituurvet van je oliebollen nóóit door de wc moet spoelen

Het spoelen van frituurvet door de wc of gootsteen is natuurlijk de makkelijkste oplossing, maar het is allesbehalve slim om te doen. Het frituurvet zal namelijk aankoeken bij de leidingen en pompen die het water van de ene naar de andere plek moeten brengen. Daarnaast brengt het volgens Roelif Hovingh van waterschap Drents Overijsselse Delta ook risico’s voor het zuiveringsproces met zich mee. “Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld verfresten, medicijnen of chemicaliën,” zo legt hij uit aan RTV Drenthe. “Als wij als Waterschappen daardoor weer extra werk moeten verrichten bij het zuiveren van het water, gaat de consument dat weer merken aan de watertarieven.” Kortom: het is ook nog eens slecht voor je eigen portemonnee.

Lees ook: Zo krijg je de baklucht van oliebollen uit je huis

Hier mag je het wél weggooien

Maar waar kun je het overgebleven frituurvet van je oliebollen dan wél laten? Volgens Hovingh is dit heel simpel: “Je doet de olie terug in de fles of in een oud melk- of yoghurtpak. Dan kun je het in de grijze container gooien. Maar het is nog beter om het naar een inzamelplek te brengen. Bij de meeste supermarkten heb je nu gele containers staan, waar je het in kwijt kunt. Het vet wordt dan gerecycled en vervolgens wordt er biodiesel van gemaakt.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | RTV Drenthe
Beeld | Getty

Ook interessant