Lifestyle

Oude decemberzegels liggen? Waarom je die nooit moet weggooien

kerstkaarten-kerstpost-decemberzegels-margriet.jpg

Houd jij ieder jaar ook weer decemberzegels over? Zonde, want zo’n velletje is niet goedkoop. Gooi de zegels in ieder geval nooit weg. 

Je kunt je oude decemberzegels gewoon nog gebruiken. Die van vorig jaar, maar ook van bijvoorbeeld tien jaar geleden.

Decemberzegels bijplakken

De decemberzegels van nu zijn tot en met 3 januari 2020 geldig. Eén zo’n zegel per envelop, is dan genoeg. Maar na 3 januari, zul je moeten bijplakken. Dat zit zo: een decemberzegel heeft een lagere waarde dan een gewone postzegel, namelijk 82 cent ten opzichte van 91 cent. Je moet dan dus negen cent bijplakken.

Zo werkt bijplakken

Hoe? Niet door twee decemberzegels op te plakken, dat zou zonde zijn. Nee, je kunt zogenoemde bijplakzegels gewoon bestellen in waarden van twee, drie en vijf cent. Afhankelijk van hoeveel bijplakzegels je nodig hebt. Dat hangt ook af van hoe oud je decemberzegels zijn. Voor decemberzegels vanaf 2010, plak je voor negen cent bij. Voor die uit 2008 of 2009, 57 cent. En voor de exemplaren uit 2005 tot en met 2007, moet er nog zo’n 62 cent aan bijplakzegels bij. PostNL heeft hier dit handige schemaatje voor.

Kerstpost naar het buitenland

Wil je ook een kerstkaart naar het buitenland sturen? Dat is natuurlijk ietsje duurder. Hier heb je tot en met 3 januari 2020 twee decemberzegels voor nodig.

Wie wat bewaart…

… die heeft wat, dus. Duik daarom even in je lades, dozen en tassen – en bewaar, als je dat nog niet deed, de zegels die dit jaar overblijven dus trouw. Zo heb je alvast een voorraad voor de kerstpost van volgend jaar.

Zoek je de mooiste enveloppen om je kerstpost in te doen? Hier ga je vást slagen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | PostNL
Beeld | iStock

Ook interessant