Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Oud worden in eigen woning: met déze 5 tips kan het

oud-worden-in-eigen-woning-met-deze-vijf-tips.jpg

Je huis is vaak een vertrouwde omgeving. Verhuizen is daarom soms lastig, helemaal als je een dagje ouder wordt. Wil je dit moment liever nog even uitstellen en oud worden in je eigen huis? Dan kunnen een aantal aanpassingen in je woning misschien een uitkomst zijn.

We zetten een aantal handigheidjes voor je op een rij.

Verschillende redenen kunnen ervoor zorgen dat jij of je ouders het huis moet verkopen en een andere woning moeten zoeken. Maar vaak gebeurt dit pas op latere leeftijd, wanneer het nog lastig is om voor jezelf te zorgen. Een confronterend moment en iets waar we misschien liever nog niet over nadenken. Maar omdat er een groot gebrek is aan woningen, is het wel iets waar we ruim van tevoren goed bij stil moeten staan. Een gelijkvloerse woning is natuurlijk het makkelijkste, maar ook als je woning dat niet is, kun je wel degelijk dingen aanpassen, zodat je misschien zelfs wel in je eigen vertrouwde huis kunt blijven wonen.

Aanpassingen in het toilet

Het toilet bezoeken we dag én nacht vaak een aantal keer, vooral als we wat ouder worden. Heel belangrijk dus, dat we dat veilig kunnen blijven doen. Daarvoor kun je een aantal belangrijke maatregelen nemen. Vind je het bijvoorbeeld lastig je evenwicht te bewaren? Laat dan wat handsteunen monteren aan de muren, zodat deze je kunnen assisteren bij het bukken en opstaan. Ga ook voor een hoog toilet – bijvoorbeeld met behulp van een toiletverhoger – die ervoor zorgt dat je makkelijker kunt opstaan na een toiletbezoek.

De badkamer

Naast het toilet, kan ook de badkamer vaak wat aanpassingen gebruiken, vooral omdat het door vocht vaak glad kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan een inklapbare stoel voor aan de muur, zodat je toch op een veilige manier van de douche kunt genieten. Daarbij horen natuurlijk ook goede handgrepen om jezelf op te trekken en stevige antislipmatten om glijpartijen te voorkomen. Zijn deze maatregelen niet voldoende? Dan zou je, indien mogelijk, de badkamer en het toilet gelijkvloers kunnen maken. Geen opstapjes zorgt voor een betere bereikbaarheid van je toilet en je badkamer.

Lees ook:
Dít zijn de effecten van de kleuren die je gebruikt in je interieur

Een traplift

Als je iedere dag nog je trap op en neer loopt is een traplift misschien overbodig. Maar ben je slecht ter been? Dan kan het installeren van zo’n lift kan een uitkomst zijn. De lift brengt je van beneden naar boven en weer terug; vaak een stuk veiliger dan zelf naar boven lopen. Ga je wel zelfstandig de trap omhoog? Controleer dan regelmatig of de trapleuning goed vastzit en of de traptreden nog veilig zijn om te betreden. Deze kunnen in de loop van tijd glad worden en dat kan voor onveilige situaties zorgen.

De keuken

Of je nu het liefst iedere dag nog zelf in de keuken staat of een maaltijd opwarmt, veiligheid in je keuken is enorm belangrijk. Om zo veilig mogelijk te kunnen kokerellen, kun je het beste een aantal punten in je keuken controleren. Allereerst kijk je of de kastjes van je keuken geschikt zijn. Als je vooral bovenkastjes hebt, kun je misschien beter kiezen voor kastjes onder het aanrechtblad. Zo kun je makkelijker bij al je spullen en hoef je geen krukje te gebruiken om toch ergens bij te kunnen.

Als je in een rolstoel zit, let er dan op dat je keuken rolstoelvriendelijk is. Zo kan het zijn dat je kastjes verlaagd moeten worden, of dat er ruimte gemaakt moet worden onder het aanrechtblad om beter bij het fornuis te kunnen. Tot slot, denk er aan om – als het mogelijk is – op inductie over te stappen als je nu nog op gas kookt. Een inductieplaat is namelijk een stuk veiliger dan een gasfornuis, ook wanneer je wat vergeetachtiger wordt.

Thuiszorg of huishoudelijke hulp

Lukt het ondanks de bovenstaande tips niet om zelfstandig te blijven wonen, maar is het niet mogelijk je huis te verlaten? Neem dan contact op met de wijkzorg bij je in de buurt. Zij verplegen en verzorgen mensen in de wijk, zodat ze toch zo lang mogelijk op hunzelf kunnen blijven wonen. Naast deze hulp, zou je ook een huishoudelijke hulp kunnen inschakelen. Iemand die kan helpen met boodschappen doen, schoonmaken, het bed verschonen en met andere klusjes in en rondom huis.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | PlusOnline
Beeld | Getty Images

Ook interessant