Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

11x zó voorkom je dat je foundation oranje uitslaat

foundation.jpg

Heb je ’s ochtends perféct de juiste kleur foundation aangebracht, zie je eind van de middag ineens een oranje uitgeslagen gezicht in de spiegel. Herkenbaar? Zo kun je het voorkomen.

Maar voor we aan de tips beginnen, is het ook belangrijk om te weten hóé die oranje of donkerdere gloed zo ineens kan ontstaan.

Oxideren

Foundation slaat soms oranje of donkerder uit tijdens het dragen doordat de make-up kan gaan oxideren. Zuurstof zorgt er dan voor dat oplosmiddelen uit de foundation op je huid verdampen, waardoor de emulsie wat van kleur verandert. Eigenlijk net als appels, bananen of ander fruit, dat bruin kan worden als het aan zuurstof wordt blootgesteld.

Oliën

Ook zou de combinatie van zuurstof, gezichtsoliën én oliën uit de foundation geen goede combinatie zijn voor je teint. De oliën in de foundation kunnen zich in het flesje of de tube al losmaken van de rest. Het gevolg is dat het pigment niet goed hecht op je huid. Met als resultaat: een oranje gloed op je gezicht, waardoor die hele natuurlijke look waar je voor ging in het water valt.

De oplossingen zouden in beide gevallen heel simpel zijn.

1. Schudden

Ten eerste adviseren beautykenners om de foundation even goed te schudden voor gebruik, zodat de oliën weer goed in de foundation worden opgenomen en egaal op je huid komen.

2. Droge huid voorkomen

Als je je huid te veel of te grondig wast, kan die uitdrogen. De reactie van je lichaam is dan om zélf voor meer olie te zorgen, waardoor je juist een vette huid kunt krijgen. En dat gaat niet goed samen met foundation. Kies dus voor milde reinigingsproducten voor je huid.

3. Vette huid voorkomen

Gebruik jij rijke crèmes voor je gezicht? Misschien is het een goed idee om wat minder vet te smeren. Zeker als je T-zone (voorhoofd, neus en kin) al redelijk vet is van zichzelf, is het soms niet eens nodig om hier crème op te smeren – tenzij het zonnebrandcrème is, natuurlijk.

4. Primer

Een primer zorgt voor een barrière tussen je huid en foundation, waardoor de oliën van je gezicht niet botsen met die uit je foundation.

5. Deppen

Heb je een vette huid of gebruik je een rijke crème? Dep de overtollige oliën op je gezicht na het aanbrengen van de primer en vóór het aanbrengen van je foundation dan even weg met een tissue. Hoe egaler je gezichtshuid, hoe mooier de foundation hecht.

6. Doorzichtige poeder

Breng nadat je je foundation hebt aangebracht wat doorzichtig poeder aan. Dit houdt de aangebrachte make-up op z’n plaats en neemt oliën op die tot oxidatie kunnen leiden. Poeder kun je gerust meerdere keren per dag aanbrengen, dus neem het mee als je weggaat.

7. Eerst testen

Voorkomen is beter dan genezen, ook als het op miskleunen met make-up aankomt. Breng een foundation die je op het oog hebt eerst even aan op de binnenzijde van je pols en koop ‘m nog niet. Als de plek op je arm binnen een paar uur oranje uitslaat, weet je dat je beter voor een andere foundation kunt gaan.

11. Appelazijn

Het oxidatieproces kan worden getriggerd door de zuurtegraad van je huid. Volgens de Amerikaanse huidexpert Karen Hammerman is onze huid van nature zuur. Maar door er met water aangelengd appelazijn op aan te brengen met een wattenschijfje, zorg je ervoor dat het de juiste balans tussen droog en vet bereikt. En dat is hét perfecte oppervlak om foundation op aan te brengen.

Ook interessant om te lezen

Bronnen | The Sun, Time, beautyeditor.ca
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant