Vast energiecontract opzeggen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Opzeggen van een vast energiecontract wordt duurder door nieuwe regels

Overweeg je om je vaste energiecontract tussentijds op te zeggen? Dan ga je waarschijnlijk meer betalen door de nieuwe regels die de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft ingesteld. Hierdoor moet het voor energiebedrijven weer aantrekkelijk worden om vaste contracten aan te bieden.

Als je nu een vast energiecontract opzegt, betaal je niet meer dan een paar tientjes. Dat leidt bij een plotselinge daling van de inkoopprijzen tot grote financiële risico’s bij energiebedrijven.

Bang om klanten te verliezen

De angst bij energiebedrijven is groot, omdat bij een prijsdaling de kans groot is dat klanten massaal naar de concurrentie overstappen. De bedrijven blijven dan zitten met de duur ingekochte energie. Vanwege die risico’s worden er op dit moment weinig langjarige contracten aangeboden. De meeste mensen hebben daarom een variabel contract waarbij de prijzen aangepast worden aan de inkoopprijzen.

Energiebedrijven passen veel vaker dan één keer per halfjaar hun prijzen aan. Dit zorgt voor grote financiële onzekerheid bij klanten. Minister Jetten voor Klimaat en Energie wil daarom dat er snel weer langjarige contracten met vaste prijzen komen.

Nieuwe regels

De ACM verandert nu de regels. Als een energiebedrijf een langdurig energiecontract afsluit van een of meerdere jaren tegen vaste prijzen voor gas en elektriciteit kan een klant het contract niet zo maar goedkoop opzeggen. Onder die nieuwe regels ga je een stuk meer betalen voor het tussentijds opzeggen van je contract. De afkoopsom van het contract is vanaf nu afhankelijk van hoeveel looptijd er nog over is en het prijsverschil tussen het lopende contract en een nieuw contract bij dezelfde leverancier. Sluit je een contract af en de prijzen dalen opeens heel hard, dan wordt het dus duurder om van een vast contract af te komen. De nieuwe regeling van het AMC gaat naar verwachting op 1 april in. Goed om te weten: deze nieuwe regel gaat alleen gelden voor mensen die een contract afsluiten na 1 april 2023.

Wil je meer weten over energiecontracten? Lees dan dit artikel: Dit zijn de meestgestelde vragen over energiecontracten (met antwoorden van een expert)

Bron | NOS

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden