Opvallend veel mensen met ‘winters’ RS-virus: dit is belangrijk om erover te weten Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Opvallend veel mensen met ‘winters’ RS-virus: dit is belangrijk om erover te weten

Het aantal meldingen van mensen met het RS-virus neemt sinds een paar weken weer toe. En dat is opvallend: normaal krijgen rond deze tijd van het jaar juist steeds minder mensen dit ‘winterse virus’. En dat blijkt vooral te maken te hebben met de afschaffing van de coronamaatregelen.

In de zomer van 2021 was er een grote piek te zien in het aantal mensen dat ziek werd van het RS-virus, nadat een groot gedeelte van de maatregelen afgeschaft werden. Toen de coronaregels richting de winter weer strenger werden liep die RS-epidemie over in de ‘normale’ wintercirculatie van dit virus, maar de laatste paar weken neemt het weer flink toe.

Wat is het RS-virus?

Het RS-virus staat voor het respiratoir syncytieel virus, en is de meest voorkomende oorzaak van verkoudheid bij kinderen. Veel kinderen krijgen dit virus voor hun eerste levensjaar. Voor veel kinderen is het onschuldig en gaat het binnen korte tijd over, maar het kan bij jonge baby’s en kinderen met onderliggende aandoeningen ernstig verlopen. Ze worden dan erg benauwd en kunnen bijvoorbeeld een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longontsteking krijgen. Dan kan een ziekenhuisopname soms nodig zijn.

Maar hoewel er meestal gesproken wordt over het RS-virus bij kinderen, zijn zij zeker niet de enige die ziek worden van dit virus. Ook bij ouderen met een zwakke gezondheid is het een veelvoorkomende oorzaak van luchtweginfecties, die kunnen leiden tot complicaties als een longontsteking.

Symptomen van het RS-virus

Net als veel andere verkoudheidsvirussen, wordt het RS-virus verspreid door kleine druppeltjes die in de lucht komen na niezen en hoesten. Ook kun je het krijgen wanneer je deze aan je handen krijgt, en daarmee je neus, ogen of mond aanraakt. De tijd tussen besmetting en de eerste symptomen varieert van twee tot acht dagen. Maar aan welke symptomen kun je het RS-virus dan herkennen? De meest voorkomende klachten zijn een verkoudheid en hoesten. Soms zijn de klachten echter erger, dan kun je denken aan onder andere (ernstige) benauwdheid, koorts en longontsteking.

Wintervirus in de zomer

Normaal gesproken is het RS-virus vooral een wintervirus: de meeste gevallen komen tussen november en maart voor. Al twintig jaar - zo lang als het RIVM dit virus onderzoekt - volgde het dit patroon, tot vorig jaar. In de winter van 2020 tot 2021 kon het virus zich door de coronamaatregelen weinig verspreiden, maar toen richting de zomer de regels verminderen kreeg het alle ruimte. Dat leverde een bijzonder hoge zomerpiek op en zorgde voor een RS-epidemie in ons land.

Aan NU.nl vertelt RIVM-viroloog Adam Meijer dat het nog onduidelijk is hoe het RS-virus zich in de toekomst zal gaan gedragen. Of het weer ‘teruggaat’ naar een wintervirus of we er altijd alert op zullen moeten zijn, weten ze bijvoorbeeld nog niet. Gelukkig lijken we momenteel niet zo’n hoge piek te krijgen als vorige zomer, zegt Meijer: “De snelheid waarmee het afgelopen zomer steeg, zien we nu in elk geval niet.” Verder zal het dus afwachten zijn.

Bron | RIVM, Longfonds, NU

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden