Huissleutel Beeld Gettyimages
Beeld Gettyimages

Oplichters actief in studentenwoningcrisis; zo voorkom je dat je (klein)kind wordt opgelicht

Het is een veelbesproken onderwerp: de woningcrisis. Vandaag de dag is er in Nederland een tekort aan zo’n 279.000 woningen waarvan ruim 26.500 studentenwoningen. En daar maken oplichters uit het buitenland misbruik van. In een enquête van NOS Stories blijken honderden studenten weleens contact te hebben gehad met een oplichter.

We vertellen je hoe je kan voorkomen dat je (klein)kind wordt opgelicht.

Misbruik van woningnood

Uit cijfers van de Landelijke monitor blijkt het tekort aan studentenwoningen ten opzichte van vorig jaar met 20 procent te zijn gestegen. En dat komt mede doordat de huizenprijzen de afgelopen jaren door het dak gingen. Veel studenten blijven daarom langer in hun kamer zitten en houden woningen voor nieuwe studenten bezet. Oplichters uit het buitenland maken hier gretig misbruik van. Zo zetten ze kamers op internet of in facebookgroepen die niet bestaan en vragen geïnteresseerden om de borg alvast te betalen. Met deze truc worden jongeren voor honderden en soms zelfs duizenden euro’s opgelicht.

Zo herken je misbruik

Bestaan de gesprekken uit vage en niet correcte antwoorden, is de huurbaas opdringerig, lijkt de huurprijs te gunstig en is er geen kans voor een bezichtiging? Dan kan je ervan uitgaan dat je met een oplichter te maken hebt. Zo zegt een kamerzoekende tegen NOS Stories dat hij van de ‘huurbaas’ binnen een dag al een huurcontract kreeg toegestuurd zonder de woning te hebben gezien. Het was belangrijk dat het geld zo snel mogelijk overgemaakt zou worden, want anders zou de kamer weg zijn.

Lees ook:

Wow: zó veel zijn de huizenprijzen in één jaar tijd gestegen

Dit kan je eraan doen

Als je zeker wil weten of de kamer van je (klein)kind echt bestaat en niet bijvoorbeeld een Airbnb is, is research doen erg belangrijk. Zoek op Google Maps het adres op van de woning en speur Airbnb af om te kijken of de woning daar niet tussen staat. Als dit laatste wel het geval is, kan je dit checken door te bellen naar het telefoonnummer dat onder de advertentie van Airbnb staat. Ook kan je de mogelijke kameroplichter misschien vinden in bepaalde facebookgroepen waarin oplichters worden geopenbaard.

Bron | NOS Stories, NOS op 3

Roos ParlevlietGettyimages

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden