Wood Tick on finger Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Opgepast: teken komen op deze plekken in je tuin het meeste voor

Jezelf controleren op een tekenbeet na een wandeling door het bos: het is ons vanaf jongs af aan aangeleerd. Teken komen daar dan ook het meeste voor, of toch niet? Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat je ook een tekenbeet kan oplopen in je eigen tuin.

Controleer jezelf dus ook in je tuin op tekenbeten.

Tekentelling in tuinen

Wanneer je denkt aan een teek, denk je waarschijnlijk aan een bos, hoog gras of struiken. Toch komen ze niet alleen daar voor. Wageningen University & Research organiseerden een tekentelling in verschillende tuinen. En wat bleek? Teken komen ook voor in kort gemaaid gras, op een terras met gras tussen de tegels en in borders. Dat een tekenbeet ook voor kan komen in je tuin werd al duidelijk uit meldingen op tekenradar.nl, maar waar je precies risico loopt, was nog niet duidelijk.

Het feit blijft dat in het bos vier tot tien keer zoveel teken voorkomen, maar omdat tuinen intensiever worden gebruikt neemt de kans op een beet daar toe. Onderzoeker en bioloog Arnold Van Vliet vertelt aan RTL Nieuws dat ruim een kwart van de teken werd gevonden in kort gras en zelfs op gazons die dagelijks met een robotmaaier worden onderhouden, zijn flink wat teken gevangen.

1,5 miljoen beten per jaar

Nu bekend is dat je niet alleen maar teken kunt oplopen in het bos waarschuwt Van Vliet voor het volgende: “De slogan die we al jaren bij de Week van de Teek gebruiken ‘Na een bezoek aan het groen een tekencheck doen’ geldt dus zeker ook voor de tuin.” Deze controle kan volgens van Vliet dan ook het beste gedaan worden ‘s avonds tijdens het tandenpoetsen.

Volgens cijfers van het RIVM en de universiteit van Wageningen vinden van de 1,5 miljoen beten in Nederland per jaar, er gemiddeld 500.000 plaats in de tuin. De zogenoemde schapenteek of hondenteek kan in alle stadia van z’n leven bijten: als zandkorrelgrote larf met zes poten, als iets grotere nimf met inmiddels acht poten, als volledig zwart mannetje of als vrouwtje, te herkennen aan het rode achterlijf.

Ziekte van Lyme

Heb je een tekenbeet, dan is het essentieel dat je deze zo snel mogelijk verwijderd. Dat verkleint de kans op de ziekte van Lyme, die ontstaat door de Borrelia burgdorferi-bacterie, wat ongeveer één op de vijf teken bij zich draagt. Meestal ontstaat er bij zo’n besmetting een vlek of kring rondom de plek van de tekenbeet; houdt dit dus goed in de gaten. Als je er snel bij bent, kan de ziekte van Lyme vaak bestreden worden met antibiotica. Op lange termijn krijg je soms andere huidklachten, zenuwklachten, gewrichtsklachten of hartklachten.

Bron | RTL Nieuws

Sanne van De WeteringGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden