Pas op voor nepmail van Eneco over ‘Qatargas’ Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Opgepast: nepmails van Eneco over ‘Qatargas’ in omloop

De energieprijzen rijzen de pan uit en waarschijnlijk kun je wel een meevallertje gebruiken. Extra fijn dus als je een mail ontvang van Eneco waarin geschreven wordt over een tegemoetkoming. Maar zo fijn als het op het eerste oog lijkt, zo vervelend is de mail daadwerkelijk. Het is goed om voorzichtig te zijn met deze mail van Eneco, want het verhaal over ‘Qatargas’ waarin het energiebedrijf investeert is niet waar.

In tijden waarin de energieprijzen torenhoog te zijn, zien oplichters allerlei goudmijnen ontstaan. Zo zagen we eerder al dat criminelen een nepbericht sturen over de energietoeslag. Deze nieuwe mail wordt gestuurd uit naam van Eneco en speelt ook perfect in op de hoge energieprijzen. Want een meevaller willen we in deze tijd allemaal wel.

Nepmail van Eneco over Qatargas

In de mail die verstuurd wordt, staat dat Eneco geïnvesteerd heeft in ‘Qatargas’. Dit blijkt een goede keuze te zijn geweest, want klanten kunnen nu genieten van het voordeel. Eneco zou meteen kunnen starten met de afname van dit voordelige Qatargas, waardoor trouwe klanten de komende zes maanden vijftig procent terugkrijgen op hun termijnbedrag. Klinkt misschien te mooi om waar te zijn en dat is het helaas ook.

QR-code

De tegemoetkoming waarover geschreven wordt krijg je niet zomaar. Onderaan de mail staat een QR-code die je moet scannen, waarna de teruggave op je rekening gestort zou worden. Wanneer je die QR-code scant, kom je terecht op een website waar gevraagd wordt om je naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer, e-mailadres en IBAN-nummer. Als je die gegevens ingevuld en verstuurd hebt, krijg je de melding ‘bedankt voor het verzenden van het aanvraagformulier’. Ook zie je de mededeling dat je het geld binnen enkele dagen op je rekening kunt verwachten.

Dat is waar de oplichting afgerond is. De oplichters hebben jouw gegevens en jij zult geen geld zien. Hoewel er geen geld afgeschreven wordt en je wat dat betreft dus niets kwijt bent, hebben de criminelen wel jouw gegevens. Dit is vervelend, omdat criminelen dit kunnen gebruiken voor andere vormen van fraude. Het kan daarom verstandig zijn om je bankafschriften in de gaten te houden. Ook is het slim om eens in de zoveel tijd je wachtwoorden te vervangen, zeker als criminelen veel andere gegevens van je hebben. Het best kun je geen gegevens invullen en scan nooit zomaar een QR-code die je in een mail ziet. Controleer altijd goed de afzender en neem bij twijfel zelf contact op met het betreffende bedrijf.

Bron | Fraudehelpdesk, Opgelicht

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden