Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Last van een opgeblazen gevoel na de seks? Dít kunnen de oorzaken zijn

opgeblazen-gevoel-na-seks.jpg

Een opgeblazen gevoel is al niet fijn, maar zeker als je hier na de seks last van krijgt kan dit de pret behoorlijk bederven. Gebeurt dit wel erg vaak? Dan duik je misschien niet alleen met minder plezier tussen de lakens, maar maak je je wellicht ook zorgen. We hebben vier mogelijke oorzaken voor een opgeblazen gevoel na een vrijpartij voor je op een rijtje gezet. 

Van je menstruatiecyclus tot een gekantelde baarmoeder: wanneer moet je met dit soort klachten naar de huisarts?

Een opgeblazen gevoel na de seks door je cyclus 

Tijdens je menstruatie kun je sneller last krijgen van een opgeblazen gevoel. Dat heeft te maken met je hormonen. Tijdens je cyclus veranderen je vrouwelijke geslachtshormonen constant, waardoor je bijvoorbeeld tijdens je menstruatie meer vocht kan vasthouden en last krijgt van je darmen. Dit kan niet alleen tijdens je menstruatie opspelen, maar ook in de dagen ervoor en erna kun je hier last van hebben. Hierdoor kun je ook als je niet ongesteld bent door je cyclus na de seks een opgeblazen gevoel ervaren. Tijdens de seks kan er extra druk op je baarmoederhals komen, dat achteraf resulteert in een opgeblazen gevoel, buikpijn en krampen. Dit trekt vaak vanzelf weer weg. 

Een reactie op sperma 

Als je geen condoom gebruikt tijdens de seks, dan kan de boosdoener van dat opgeblazen gevoel ook het sperma zijn dat in je komt. Aan PopSugar legt vrouwengezondheidsexpert Jennifer Wilder uit dat bepaalde hormoonachtige stoffen die in sperma zitten, ook wel ‘prostaglandinen’, kunnen leiden tot een samentrekking van je baarmoeder. Dit kan vervelend aanvoelen en dit lijkt op een opgeblazen gevoel. Denk je dat dit de oorzaak is? Probeer dan eens om met een condoom seks te hebben om te kijken of dit de klachten verhelpt. 

Lees ook: 7x hierdoor kun je misselijk worden na de seks

Een gekantelde baarmoeder 

Het kan ook dat je na de seks een opgeblazen gevoel, buikpijn of kramp ervaart doordat je baarmoeder gekanteld is. In dit geval ligt je baarmoeder iets naar achteren, waardoor deze tijdens penetratie kan worden geraakt. Dit is niet gevaarlijk, maar kan wel voor een vervelend gevoel zorgen tijdens of na de seks. In dit geval kun je het beste standjes uitproberen zonder diepe penetratie. Maak je je toch zorgen? Dan kun je voor de zekerheid bij de huisarts ook de stevigheid van je bekkenbodemspieren laten controleren.   

Gevoeliger voor een opgeblazen gevoel 

Het kan ook zijn dat dat opgeblazen gevoel na de seks eigenlijk niet met de vrijpartij, je cyclus of je baarmoeder te maken heeft, maar door je spijsvertering komt. Sommige mensen zijn gevoeliger voor een opgeblazen gevoel dan anderen. Wilder raadt aan om in dit geval eten en drinken waarvan je een opgeblazen gevoel krijgt voor de seks zoveel mogelijk te laten staan. Daarnaast kan het helpen om een beetje gember te eten om het gevoel te verminderen. Maak je je zorgen over je opgeblazen gevoel of ervaar je hier heel veel last van? Neem dan contact op met je huisarts voor een advies.   

Bron | NSMBL, PopSugar
Beeld | Getty Images

Ook interessant