null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Opening eerste Kinderwenshuis: “Het verborgen verdriet mag eindelijk zichtbaar zijn.”

Mensen die moeilijk of geen kinderen kunnen krijgen, hebben het emotioneel vaak zwaar. Tot nu was er geen geschikte plek waar zulke wensouders terechtkonden voor hulp, maar deze week kwam daar verandering in. In Zwolle werd het eerste Kinderwenshuis in Nederland geopend.

Het Kinderhuis is een initiatief van Shanti van Genechten, die eerder in België al negen Kinderwenshuizen oprichtte. Wensouders krijgen nu eindelijk de emotionele steun en hulp die ze zo hard nodig hebben bij hun onvervulde verlangen.

Professionele zorg

Shanti is de adoptiedochter van twee ouders die geen kinderen konden krijgen. Ze weet hoe moeilijk haar ouders het er destijds mee hadden, maar zij konden nergens terecht voor professionele emotionele zorg. En die is hard nodig, want een onvervulde kinderwens is een ingrijpend probleem. Wanneer een stel niets liever wil dan een kindje krijgen, maar dat moeilijk lukt, is dat emotioneel heel zwaar. Vooral als de wensouders dan een uitputtend en langdurig traject moeten starten om hun wens toch in vervulling te laten gaan.

Emotioneel traject

José Aalbers herkent dat, vertelt ze aan RTL Nieuws. José hoorde op haar zestiende dat ze moeilijk of zelfs geen kinderen zou kunnen krijgen. Toen ze op haar vijfentwintigste een slopend traject van ivf-behandelingen begon, was ze niet voorbereid op de emotionele impact die het zou hebben. “Ik was heel emotioneel, door de hormonen en die grote onzekerheid. En je leeft van ziekenhuisbezoek naar ziekenhuisbezoek.”

Moeilijk bespreekbaar

Shanti wilde iets doen om wensouders als José te ondersteunen. “Wensouders weten van tevoren vaak niet hoe heftig het traject is, waar ze in stappen. Het heeft impact op hun welzijn, hun relatie, hun financiën. Die zaken zijn moeilijk bespreekbaar in het ziekenhuis,” legt ze uit. Daarom vond ze het tijd dat er een plek kwam voor wensouders waar ze geschikte en professionele hulp kunnen krijgen.

Speciale methodiek

Drie jaar geleden opende de Belgische minister van Welzijn op Shanti’s initiatief het eerste Kinderwenshuis, waarna er nog acht volgden. Vanaf nu kunnen wensouders dus ook terecht in Zwolle, dankzij Shanti en Lode Godderis, hoogleraar aan het centrum gezondheid van de KU Leuven. Er is een speciale methodiek ontwikkeld om wensouders te ondersteunen bij de zware trajecten of bij het rouwproces, wanneer de kinderwens onvervuld blijft. Zo worden de wensouders beter voorbereid en ontvangen ze betere emotionele nazorg door geschoolde hulpverleners.

Wensouders uit het gehele land zijn welkom in het Kinderwenshuis in Zwolle om hun verdriet en emoties een plek te geven. Karin Otte, teamleider van Sociaal Wijkteam Zwolle, zegt over het initiatief: “Het gaat om verborgen verdriet, dat heel ingrijpend kan zijn. Het is prachtig dat er nu een plek is waar het zichtbaar mag zijn.”

Bron | RTL Nieuws, RTV Focus Zwolle

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden