Margriet logo
Nieuw hoofdkussen? Let dan op déze zeven dingen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Op zoek naar een nieuw hoofdkussen? 7 dingen om op te letten

We brengen gemiddeld ruim acht uur per dag op ons hoofdkussen door. En hoewel het soms lijkt alsof je er nog heerlijk op kunt slapen, is het op een gegeven moment toch echt nodig om een nieuwe aan te schaffen. Wij vertellen waar je op moet letten als je op zoek bent naar een nieuw hoofdkussen.

Zodat jij (weer) lekker kan slapen.

Wanneer is het tijd voor een nieuw hoofdkussen?

Maar allereerst: wanneer weet je eigenlijk of je hoofdkussen aan vervanging toe is? Daar is een handig trucje voor: vouw het kussen dubbel en laat hem weer los. Als hij niet terugveert naar zijn normale vorm weet je dat hij écht toe is aan vervanging. Het kussen kan je niet meer de ondersteuning bieden die je nodig hebt. Let bij je huidige kussen ook op vieze vlekken, want die trekken namelijk stofmijt aan. En ook bij klonten in de vulling van het kussen, een pijnlijke nek of wanneer je steeds moet niezen als je in bed ligt is het tijd om een nieuwe aan te schaffen.

1. Wat is je slaaphouding?

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw hoofdkussen is het belangrijk om te letten op je slaaphouding. Die heeft namelijk veel invloed op het soort kussen dat je uiteindelijk gaat kiezen. Voor buikslapers is het de beste optie om te gaan voor een laag hoofdkussen. Op je buik liggen zorgt voor wat spanning in de nek en schouders, omdat je altijd je hoofd gedraaid houdt om adem te kunnen blijven halen. Voor zijslapers is het belangrijk om een speciaal hoofdkussen te kiezen die de druk op de nek en de schouders wegneemt. Omdat je als zijslaper vooral op je schouders ligt, is er op den duur kans op nek-en schouderklachten.

Ben je een rugslaper? Dan is het handig om een hoofdkussen te kiezen dat jouw hoofd en nek goed ondersteunt. Het beste kun je dan een hoofdkussen uitzoeken dat vormvast is en middelhoog. Wanneer de kromming van je rug groter is, moet jouw hoofdkussen ook hoger zijn. Wissel jij vaak van slaappositie? Dan kan het fijn zijn een vervormbaar hoofdkussen te kiezen.

2. De matrassoort

Een factor die je waarschijnlijk niet meeweegt tijdens het kopen van een nieuw hoofdkussen is je matras. Wanneer je een hard matras hebt, is het het beste om een dikker hoofdkussen te hebben voor een goede ondersteuning. Wanneer je een dunner matras hebt, is het niet nodig om een dikker kussen uit te kiezen. Neem dit altijd mee tijdens je zoektocht naar een nieuw kussen. Een kussen kan namelijk anders voelen op een ander matras. Zo zak je bij een zachter matras wat dieper weg en kan een dik kussen al snel te dik zijn.

Lees ook:
Vergeeld hoofdkussen? Zo krijg je ‘m weer schoon

3. Welke vulling heeft een nieuw hoofdkussen?

De vulling van speelt ook een grote rol bij het uitzoeken van een nieuw hoofdkussen. De meest gebruikte soorten zijn dons en veren, polyestervezels en schuimblokken van koudschuim, traagschuim of latexschuim. Het voordeel van dons en veren is dat deze makkelijk te vormen zijn. Een nadeel is dat deze gevoeliger zijn voor stofmijt. Het is dus belangrijk hier rekening mee te houden als je een allergie hebt. Een kussen van polyestervezels is hier minder gevoelig voor. Deze kussens zijn in veel verschillende soorten verkrijgbaar en vaak vriendelijk voor de portemonnee. Helaas zijn deze minder vormbaar.

4. Voor- en nadelen van nekkussens

Schuimblokkussens worden ook wel nekkussens genoemd. Deze kunnen heel fijn zijn voor mensen met nek- of rugklachten. Deze kussens zijn gemaakt van koudschuim, traagschuim of latexschuim. Voor mensen met een allergie is latexschuim aan te raden, omdat deze vrijwel geen stofmijt aantrekt. Nadelen zijn wel dat deze kussens wat warmer aanvoelen dan normale kussens en dat ze vaak niet wasbaar zijn. Voor mensen die ’s nachts veel transpireren is dit kussen bijvoorbeeld niet aan te raden. Zij kunnen beter gaan voor een kussen dat gemaakt is van kapok of wol. Beide stoffen ventileren goed door en reguleren warmte en vocht.

5. Lichaamsbouw belangrijk bij kiezen nieuw hoofdkussen

Je lichaamsbouw is volgens ergonoom Pascal Mannekens ook een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kopen van een kussen. Tegen Het Laatste Nieuws zegt hij: “Mensen die zwaargebouwd zijn of overgewicht hebben, kunnen het beste kiezen voor een kussen dat iets harder en dikker is. Dat zal voor hen een tikje comfortabeler aanvoelen. Aan het andere uiterste vind je magere mensen – vaak vrouwen – met weinig vet en spiermassa. Zij liggen beter op een zacht matras en dun hoofdkussen. Zeker als hun schouders breder zijn dan de taille.”

6. Een sterke geur

Je denkt er misschien niet heel snel aan, maar ook de geur van een kussen is belangrijk bij de keuze. Wanneer de geur van een kussen je niet aanstaat is het beter om een andere te kiezen. Je wil namelijk niet slapen op een kussen die vies ruikt. Een nekkussen kan bijvoorbeeld een vrij sterke geur hebben.

7. Tijd om een nieuw hoofdkussen uit te proberen

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw hoofdkussen kan het handig zijn om hem thuis uit te proberen. Bij veel winkels bestaat deze mogelijkheid gelukkig. Een kussen kan in de winkel namelijk anders aanvoelen dan wanneer je er thuis op slaapt. Het zou erg zonde zijn als je er een uitzoekt die tóch niet fijn blijkt te zijn.

Bij het uitproberen van een hoofdkussen is het volgens Mannekens vooral belangrijk dat je hoofd niet te hoog ligt. “Stevig aan de nek, zacht aan de schedel. Zo ziet het ideale kussen eruit. Op die manier krijgen je nekwervels voldoende ondersteuning. Deze moeten immers in een rechte lijn liggen met je ruggenwervels.” Iets dat je volgens hem nooit moet doen, is twee kussens op elkaar leggen. “Dan ligt je hoofd gegarandeerd te hoog.”

Bron | Consumentenbond, Het Laatste Nieuws, RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden