Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Op vakantie? Op deze manieren zorg je ervoor dat je planten tóch voldoende water krijgen

Hoera, de vakantieperiode is aangebroken! Maar als je gehecht bent aan de planten in je interieur, op het balkon of in de tuin, kan lang weggaan stiekem toch behoorlijk wat stress opleveren. Want je wilt natuurlijk dat al het groen er, als je terugkomt, nog net zo fris bij staat als op het moment van vertrek. Alleen: hoe doe je dat?

Tips voor de plantenoppas

Heb je een goede band met de buurvrouw of woont je moeder, zus of dochter om de hoek, dan kun je een van hen natuurlijk inschakelen om de planten en post een beetje bij te houden terwijl je op vakantie bent. Zo voorkom je bij thuiskomst een gigantische stapel post op de deurmat én planten die helemaal zijn verdord en uitgedroogd. Ben je nog een beetje onzeker over de groene vingers van jouw plantenoppas? Geef ze dan deze plantentips mee;

  • Maak groepjes van de planten, waarbij je dezelfde soort planten bijelkaar zet. Dit maakt het water geven niet alleen makkelijker voor de oppas, maar zorgt er ook voor dat tropische planten bijvoorbeeld vocht afgeven en daardoor langer zonder water kunnen.
  • Leg een kleine handleiding bij de plantjes die wat extra aandacht nodig hebben.
  • Prik houten waterijsstokjes in de pot van de plant en noteer daarop de hoeveel water die de plant nodig heeft.
  • Zet de planten op een lichte plek in huis, waar ze nog het nodige daglicht meekrijgen. Daar worden de meeste planten heel happy van.
  • Zet bakjes water naast de planten, dit verhoogt de luchtvochtigheid in huis, en daar maken de planten maar wat graag gebruik van.
  • Zet de planten in daglicht, maar niet te dicht bij een raam. De zon kan ervoor zorgen dat de planten het té warm krijgen en verbranden.
  • Verhuis de planten niet vlak voor vertrek naar een ander plek, maar doe dit ruim van te voren. Het verhuizen van een plant, kan hem namelijk stress opleveren, waardoor hij eerst weer even zijn draai moet vinden op de nieuwe plek.

Heb je niemand in de buurt of los je het liever zelf op? Voor het groen in en om het huis is dat niet zo'n probleem. Je kunt gemakkelijk zélf de nodige maatregelen nemen. We geven je een aantal slimme trucs.

Laat je planten een voorraadje opslaan

Je planten van water voorzien zonder dat je zelf thuis bent? Zorg ervoor dat ze een voorraadje opslaan… Ingrid en Liezet vertellen hoe:

Doe ze in bad

Vooral als je veel planten in huis hebt, komt deze handige tip van de Amerikaanse huishoudgoeroe Martha Stewart goed van pas (de enige voorwaarde: je hebt er een bad voor nodig). Stewart adviseert om te beginnen met het schoonmaken van de badkuip, zodat alle zeepresten eruit zijn. Spoel het bad bovendien goed na met water als je een chemisch goedje hebt gebruikt; ook de resten daarvan wil je niet met je planten in aanraking laten komen. Vervolgens leg je een antislipmat op de bodem van de badkuip en zet je de planten erop. Dan is het tijd om een laag water in het bad te laten lopen, zodat de plantjes kunnen drinken wanneer ze maar willen.

Zelfbedruipend systeem

Dankzij een simpel stappenplan kun je zelf een systeem bouwen waardoor je planten geleidelijk water krijgen, precies op het moment dat ze dorstig zijn. Wat je daarvoor nodig hebt, is een aantal plastic flessen. Wil je zo'n zelfbedruipend systeem voor kleine plantjes maken, dan kun je flesjes van 500 ml gebruiken; voor groter groen zijn literflessen nodig.

Vul de fles met water en maak vervolgens een gat in de dop. Zet 'm vervolgens op z'n kop in de aarde et voilà, je plant wordt gehydrateerd zodra de aarde te droog dreigt te worden.

Fles met een koordje

Probeer je het gebruik van plastic zo veel mogelijk te vermijden en heb je daarom eigenlijk alleen maar glazen flessen in huis? Ook daarmee kun je een watersysteem maken, al moet je wel anders te werk gaan. Vul de glazen fles met water en zet die naast de plant, iets hoger dan de pot. Hang vervolgens een nylon of katoenen koordje in het water en duw het andere uiteinde van het touw in de potgrond. Dankzij deze constructie zal het water geleidelijk bij je plant terechtkomen. Let op! Dit trucje is alleen toe te passen bij kleine planten die weinig water nodig hebben; grote planten zullen te weinig vocht krijgen. Ook werkt het alleen met een koordje van nylon of katoen, in verband met de absorptie.

Bron | Nu.nl

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden