fietsendrager auto Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lifestyle

Op vakantie met een fietsendrager op de auto? Hier moet je op letten

Je eigen fiets mee op vakantie: Hollandser krijg je het niet. Wel handig, want je kunt je makkelijk verplaatsen, hoeft geen fiets te huren en rijdt dus altijd comfortabel. Ga je binnenkort de weg op met een fietsendrager op de auto? Houd hier dan rekening mee.

Ik ga op vakantie en neem mee… mijn eigen fiets! Hartstikke handig natuurlijk, want je zet ‘m gewoon achterop de auto. Maar voordat je met een fietsendrager de weg op gaat, is het verstandig om de volgende punten na te lopen.

Check of alles goed vastzit

Misschien een open deur, maar controleer goed of de bagagedrager vastzit. Hij zal niet zomaar van de trekhaak vallen, maar hij kan wel achterover hellen. Wanneer je de fietsdrager op de juiste manier op de kogel van de trekhaak zet, kost het wat moeite om de hefboom om te zetten. Als het te makkelijk gaat, is dat een teken dat de fietsendrager niet goed vastzit. Check vervolgens of je de fietsen stevig hebt bevestigd. Draai te klemmen goed aan, maar niet té strak, want dat kan het fietsframe beschadigen. Let extra op de riemen: het rubber van oude riemen wordt na verloop van tijd wat minder elastisch.

Zorg dat je kentekenplaat goed zichtbaar is

Je kentekenplaat moet altijd zichtbaar zijn, dus ook met een fietsendrager op de auto. In de meeste gevallen komen de fietsen voor de kentekenplaat te staan. Op de fietsendrager komt daarom een witte kentekenplaat met zwarte letters en cijfers, die je kunt laten maken bij een kentekenfabrikant. De meeste dragers bevatten ruimte voor de kentekenplaat, maar soms moet je deze onderdelen los bestellen. Ook handig: op de wit-zwarte kentekenplaat staat geen NL-aanduiding. In sommige landen, waaronder Spanje en Italië, moet je daarom een NL-sticker gebruiken.

Vergeet de verlichting op de fietsendrager niet

Uiteraard moet de fietsendrager ook goed verlicht zijn. Volgens de regels moet hij twee rode achterlichten, twee remlichten, twee retroreflectoren en twee richtingaanwijzers bevatten. Meestal hebben fietsendragers ingebouwde verlichting die je met een stekker op de auto kunt aansluiten, maar dat geldt niet altijd voor goedkopere varianten. Het is dan verplicht om een losse lichtbalk met kentekenplaathouder te bevestigen.

Gebruik een markeringsbord

In Nederland is het niet verplicht om een markeringsbord – dat vierkante bord met horizontale rode en witte strepen – op de fietsen te bevestigen. Op sommige vakantiebestemmingen, zoals Spanje en Italië, gelden andere regels en moet je wél een markeringsbord op de fietsendrager op de auto, caravan of camper aanbrengen. Bij ANWB vind je een handig overzicht van alle verkeersregels in het buitenland.

Denk aan de accu van je e-bike

Met bijna 5 miljoen (!) elektrische fietsen in Nederland, is de kans groot dat je je e-bike meeneemt op vakantie. Maar wat doe je tijdens de autorit met de accu? Door ze eruit te halen, bespaar je met twee fietsen zomaar zes kilo. Tegelijkertijd zijn de accupolen, die dan bloot komen te liggen, kwetsbaar en gevoelig voor vocht en viezigheid. Kies je ervoor om de accu’s in de achterbak te leggen? Bescherm de accupolen dan met een plastic tas of zeil.

Fietsendrager op het dak

Tot slot kun fietsen natuurlijk ook op het dak van de auto bevestigen. Dat is wat goedkoper, maar heeft ook nadelen. De fietsen op het dak vangen veel wind, waardoor je soms wel 20 tot 30 procent meer benzine verbruikt. Daarnaast moet je de fietsen het dak op tillen, wat bij een zware elektrische fiets bijna onmogelijk is. Ook moet je er rekening mee houden dat je auto een stuk hoger is. Dakdragers zijn een handig alternatief als je geen trekhaak hebt. In dat geval kun je ook een speciale fietsendrager voor op de achterklep aanschaffen.

Bron | ANWB

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden