Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Op sollicitatiegesprek? Lees deze kledingtips van Amber van Dresscode.nl

gtwrnov6iyfb_selected_wide_1200.jpg

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Let dan goed op je kleding, accessoires, schoenen en nagels. Amber Schutte van Dresscode.nl: “Een shirt met daarop een tekst is een no-go.”

“Wanneer je bij een bedrijf op sollicitatiegesprek mag komen, is het aan te raden om de website en de Facebookpagina – indien deze bestaat – van het bedrijf te checken. Vaak vind je daar foto’s waarop er ook medewerkers zijn te zien. Hierdoor kun je een indruk krijgen van de dresscodes van het bedrijf. Zorg er vervolgens voor dat je nét wat netter gekleed gaat dan de mensen op de foto’s,” vertelt de 26-jarige Amber Schutte die sinds twee jaar haar website Dresscode.nl heeft.

Kleurgebruik

“Je laat hoe dan ook een indruk achter,” vervolgt Amber. “Daarom is de kleurkeuze van je outfit iets om goed bij stil te staan. Wanneer je de kleuren blauw en wit draagt, straal je betrouwbaarheid, loyaliteit en rust uit. Dit komt zakelijk over. Wil je het wat vrouwelijker en formeler maken, kies dan voor de kleuren beige en zalmroze. Ga je op gesprek voor een creatieve functie, dan zijn de kleuren rood, mosterdgeel of aqua een goede optie.”

Geen prints

“Pas op met prints. Ook een shirt met daarop een tekst is een no-go. Als het op gepaste bovenkleding aankomt, is een unikleurige blouse altijd goed. Daarmee laat je zien dat je betrouwbaar bent.”

Niet te overdressed?

“Vraag je je af of je te overdressed of te netjes bent gekleed? Kies dan voor een effen blouse, een mooie zwarte broek – dus geen pantalon -, nette schoenen en een stoer horloge. Kleed je in items waarmee je vertrouwd bent, dan straal je rust uit. Dat nieuwe shirt dat kriebelt of niet lekker zit, kun je beter in de kast laten.”

Sieraden en schoenen

Over sieraden en overige accessoires is Schutte duidelijk. “Niet te uitbundig. Kies beslist niet voor grote, diamanten hangers, maar draag een subtiel oorsieraad.” Ook je schoeisel is belangrijk. “Zorg ervoor dat je schoenen netjes zijn gepoetst. Ook al zit je met je benen onder tafel, je schoenen worden altijd opgemerkt, door mannen én vrouwen.”

Tas en nagels

Ook je tas dient er netjes uit te zien. “Draag geen grote, opvallende tas van een duur merk. Houd het bescheiden. En zet je tas altijd náást je neer, dus niet op je schoot.” Over nagels zegt Amber: “Zorg ervoor dat je nagels er goed verzorgd uitzien. Ga je voor gelakte nagels? Afgebladderde nagellak is uit den boze.”

Zweetplekken

Uit onderzoek van Amber blijkt dat 32 procent van de vrouwen na afloop van het sollicitatiegesprek checkt of ze transpiratieplekken heeft. “Als je erg zweet, draag dan geen bovenkleding in grijs of felle kleuren. Test van tevoren je shirt of blouse door het item nat te maken, zo kom je erachter of je eventuele zweetplekken kunt zien.”

Kijk voor meer tips op Dresscode.nl.

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant