Op dit tijdstip van de dag wordt het meeste ingebroken. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Op dit tijdstip wordt er volgens een ex-inbreker het meeste ingebroken: ‘Dan kunnen ze makkelijk hun slag slaan’

Nu het weer eerder donker wordt, slaat de angst je misschien wel om het hart: wat als er ingebroken wordt in je huis? Die gedachte is niet zo gek, want van november tot februari worden de meeste woninginbraken gepleegd in Nederland. We spraken ex-inbreker Barry (60) over op welke tijdstip van de dag het meest wordt ingebroken.

Ex-inbreker Barry vertelt aan Margriet dat er vaak wordt gedacht dat een inbraak ’s avonds of ’s nachts plaatsvindt. “Maar dat is in de meeste gevallen niet zo. Natuurlijk wordt er ’s avonds laat ook weleens gestolen, maar dat gaat meer om spullen in de schuurtjes en kelderboxen, niet in de woningen zelf. Er zijn ook weleens inbraken ’s nachts, maar dat zijn geen ‘echte’ inbrekers. Het zijn over het algemeen onervaren jongens die het doen voor de spanning en de kick.”

Volgens Barry worden de meeste woninginbraken overdag gepleegd. “Dan kan een dief namelijk veel makkelijker controleren of je thuis bent door aan te bellen. Als er dan niet open wordt gedaan, weet de inbreker dat je niet thuis bent en zijn gang kan gaan. ’s Nachts kan dat niet.”

Op welk tijdstip wordt er het meest ingebroken?

Op een paar momenten van de dag wordt er het meest ingebroken. Hoe laat dan precies? “Een tijdstip dat gevoelig is voor inbraak is 's ochtends tussen kwart over acht en kwart over negen. Op dat moment worden veel kinderen naar school gebracht en zijn velen aan het werk,” aldus ex-inbreker Barry.

Een ander tijdstip waarop veel inbrekers actief zijn is tussen elf uur ’s ochtends en één uur ’s middags. “Dan gaan veel huisvrouwen of gepensioneerden boodschappen doen. Later op de dag, als er gekookt wordt, ligt de focus bij inbrekers niet op woningen, maar op bijvoorbeeld scooters en e-bikes in kelderboxen in flatgebouwen. Dat is zo ongeveer tussen vijf uur ’s middags en zeven uur ’s avonds.”

Dáárom wordt er vaak overdag ingebroken

Volgens Barry vinden er meer inbraken overdag plaats omdat we dan vaak de link niet leggen tussen een persoon bij een huis zien en bedenken dat het een inbreker is. “Zeker niet wanneer de inbreker een pak van bijvoorbeeld een loodgieter aantrekt. Hij belt bij een woning aan alsof hij er komt werken. Als er niet wordt opengedaan en hij even naar binnen kijkt, is dat helemaal niet zo gek.”

Babyboomers gevoelig voor inbraak

Babyboomers, iedereen die geboren is tussen 1941-1955, worden volgens Barry nu massaal slachtoffer van inbraak. “Die hebben hard gewerkt en zijn nu met pensioen. Ze hebben bijna allemaal geld. Een inbreker weet: daar valt wat te halen. Er liggen misschien geen iPad of sleutels van een dure BMW, maar er ligt vaak wel flink wat contant geld in huis. Soms hebben ze kluisjes voor hun waardevolle spullen, maar die zijn meestal van slechte kwaliteit en heeft een inbreker zó open.

Inbrekers houden ook in de gaten wie er een fietsdrager met fietsen op de auto heeft. Veel zestigplussers gaan regelmatig een weekendje fietsen. Als inbrekers die fietsen op je auto zien, weten ze dat je die dag weggaat en makkelijk hun slag kunnen slaan.”

Inbraak voorkomen

Volgens Barry is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed hang- en sluitwerk hebt. “En doe altijd de deur op het nachtslot, ook als je maar heel kort weggaat om even boodschappen te doen.”

Dit kun je nog meer doen om een inbraak te voorkomen:

  • Vertel niet op Facebook of Instagram dat je op vakantie gaat. Inbrekers zitten ook op sociale media en weten dan wanneer je weg bent.
  • Zet je caravan of auto niet vlak voor de deur als je gaat inpakken voor vakantie. Probeer niet te opzichtig in te pakken, want dit is een signaal voor inbrekers.
  • Zorg voor geluid in je woning, daar zijn inbrekers gevoelig voor. Zet bijvoorbeeld de tv of radio aan als je weggaat.
  • Berg kostbare spullen goed op. Vanaf de straat kan een inbreker door het raam zó een tablet of mooie laptop zien liggen. Dat lokt inbrekers naar je huis.
  • Schakel de buren in als je langer weggaat. Vraag of ze steeds een andere lamp aan willen doen wanneer ze langskomen voor de post of om de planten water te geven. Ook kunnen ze hun auto op je oprit zetten en de gordijnen soms open- en dichtdoen. Daardoor lijkt je huis bewoond.
  • Maak je struiken kort en laag. Daardoor kunnen buren en voorbijgangers je woning goed zien en dat is minder aantrekkelijk voor inbrekers.

Bron | ANWB

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden