Margriet logo
Hond belonen Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

PREMIUM

Op deze manieren kun jij je hond belonen op gewenst gedrag

Wil jij jouw hond laten weten dat hij of zij iets goed doet of wil je je viervoeter graag iets nieuws aanleren? Dan kun je dit doen door het gewenste gedrag te belonen. Hondengedragstherapeut Nadieh Cuijten legt uit hoe je dit het beste doet.

Eerst even een korte, maar belangrijke uitleg waarom het belonen van gewenst gedrag zo belangrijk is. Wanneer je hond iets doet wat je niet wil en je corrigeert je hond door bijvoorbeeld aan de lijn te trekken, je stem te verheffen of hem fysiek weg te duwen, dan is de kans groot dat jullie relatie achteruit gaat. Bovendien geef je jouw hond geen informatie over wat hij wel mag doen. Superverwarrend voor je hond en het zorgt voor negatieve gevoelens.

Door gewenst gedrag te belonen, geef je jouw hond de juiste informatie over wat je wél graag wil zien. Dat zorgt voor een goede band tussen jou en je hond en je hond krijgt er een mooie dosis zelfvertrouwen van, want hij weet wat er van hem verwacht wordt. Je hond zal hierdoor fijne gevoelens ervaren.

De kunst van belonen

Ja ja, belonen is een ware kunst, want de beloning moet ook als een beloning ervaren worden door jouw hond. Wij kunnen een bepaald koekje wel een superbeloning vinden, maar je hond vindt het bijvoorbeeld niet echt heel lekker. Of je hond aaien op zijn bolletje als hij iets goed heeft gedaan, niet elke hond zal dit als beloning ervaren. Sterker nog: er zijn honden die jouw gekozen beloning als een straf zien.

Er zijn vier verschillende manieren om jouw hond te belonen. Om je een beetje op weg te helpen deel ik ze hier:

  • Stembeloning. Sommige honden vinden het geweldig als je verbaal laat weten dat ze iets goed doen. Je zult ze zien groeien van trotsheid. Je kan eens experimenteren met verschillende intonaties. Welke stem werkt goed voor jouw hon? Misschien heel kalm of juist heel vrolijk.
  • Iets lekkers geven om op te peuzelen. Voor de meeste honden is dit altijd een grote hit! Smaken verschillen en wat wij als beloning zien, kan voor je hond een saai hapje zijn. Zoek dus naar een hapje waar het hartje van je hond sneller van gaat kloppen.
  • Spel. Ze zijn er zeker: honden die het liefst even met je spelen als beloning. Bijvoorbeeld een trekspelletje of speuren. Voor sommige honden is dat het ultieme kado om ze te laten weten dat ze het heel goed doen.
  • Aanraking. Dit kan variëren van een aaitje tot een klopje of een korte massage. Voor sommige honden is dit hemels. Probeer het eens uit, welke aanraking zou jouw hond misschien fijn vinden? De meeste honden vinden het niet fijn om op hun hoofdjes geaaid te worden, maar geven de voorkeur aan de hals, borst, billen op flanken.

Beloningen afwisselen

Maar wat als je hond verschillende beloningen leuk vindt? Simpel, dan wissel je ze gewoon af. De ene keer geef je een lekker hapje, de andere keer een aaitje of gewoon alle vier om de beurt. Probeer het eens uit. Wat maakt jouw hond blij en helpt hem beter te leren? Wat je ook doet, zorg ervoor dat jouw hond het ook ziet als een beloning.

Over Nadieh Cuijten

Nadieh Cuijten Beeld Nadieh Cuijten
Beeld Nadieh Cuijten

Nadieh Cuijten is auteur van ‘Je Hond Beter Begrijpen’ en gediplomeerd gedragstherapeute voor honden die werkt onder de naam van Hakjes tot Poepzakjes. Ze helpt je om de taal van jouw trouwe viervoeter te begrijpen met haar holistische benadering. Je kunt haar volgen op Instagram.

Nadieh CuijtenGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden