Wil je een airfryer kopen? Hier moet je op letten. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Op deze 7 dingen moet je letten als je een airfryer wilt kopen

Een airfryer biedt veel voordelen. Je hebt bijvoorbeeld geen olie nodig om snacks klaar te maken, waardoor deze een stuk gezonder zijn. Wil je graag een airfryer aanschaffen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Híer moet je op letten bij het kiezen van een goed exemplaar.

De ene airfryer is de andere niet: sommigen zijn makkelijker te gebruiken of bijvoorbeeld ideaal voor een klein huishouden.

Waar moet je op letten bij het kopen van een airfryer?

Bij de aanschaf van een airfryer moet je op verschillende zaken letten. Denk bijvoorbeeld aan de inhoud en het laadvermogen. Hoeveel wil je erin bereiden en hoe vaak ga je het apparaat gebruiken? Bij het kopen van een airfryer is het in ieder geval goed om te letten op de volgende punten:

  • Het laadvermogen
  • De inhoud
  • De prijs
  • De maat
  • Het vermogen
  • Het uiterlijk
  • De kabellengte

Wat is het laadvermogen van een airfryer?

Het maximale laadvermogen wordt aangegeven in kilogram en laat zien hoeveel kilo (bijvoorbeeld friet) je tegelijk klaar kunt maken in de airfryer. Dit is relevanter dan de inhoud, omdat het laadvermogen laat zien hoeveel snacks er daadwerkelijk in de frituurpan passen. Doe iets minder in de pan dan het maximale laadvermogen, zodat je zeker weet dat je blij bent met het eindresultaat en kunt genieten van goudgele friet.

De inhoud van de airfryer

Iets minder belangrijk dan het laadvermogen is de inhoud. Deze wordt aangegeven in liters en laat zien hoe ruim de airfryer is. Een klein exemplaar heeft een inhoud van ongeveer twee liter en een XXL-airfryer zo’n vijf liter. Een grote inhoud geeft aan dat het frituurmandje ruim is, maar betekent niet meteen dat je er dan ook meer snacks in kunt bakken. Als je dat wilt weten, kijk je naar het laadvermogen.

De prijs van de airfryer

Airfryers zijn er in allerlei prijscategorieën. Welke is nu ‘goed genoeg’? Dat ligt aan je wensen. Wil je er alleen friet en andere snacks in klaarmaken, dan is een simpel en goedkoop exemplaar over het algemeen voldoende. Je hoeft dan niet per se voor een A-merk te kiezen. Als je van plan bent om allerlei culinaire hoogstandjes te bereiden, loont het om in een wat duurdere airfryer te investeren.

Een maat kiezen

Of de airfryer groot genoeg is, ligt aan de hoeveelheid snacks die je erin klaar wilt maken. Een XXL-airfryer klinkt erg ruim, maar betekent niet dat je er in één keer een maaltijd in kunt bereiden voor vier of vijf personen. Het hangt er ook van af of je een grote eter bent of niet. Over het algemeen kun je het beste voor een airfryer kiezen met een laadvermogen van minstens één kilo en een inhoud van minstens drie liter. Bij een ruime airfryer krijg je betere resultaten, omdat de snacks meer bewegingsruimte hebben. Een groter formaat is bovendien altijd handig als je bijvoorbeeld een keer een schaal bitterballen wilt serveren aan je familie en vrienden.

Hoeveel vermogen moet een airfryer hebben?

Het vermogen toont aan hoeveel energie een airfryer verbruikt. Een grote airfryer heeft meer vermogen nodig dan een wat kleinere. Kun je niet kiezen tussen twee exemplaren met dezelfde maat? Ga voor de variant met het hoogste aantal watt in vermogen. Je krijgt dan de beste bakresultaten. Qua energieverbruik neig je misschien naar een lager vermogen, omdat dit energiezuiniger is. Bedenk hierbij wel dat je een airfryer vaak maar kort gebruikt voor een bereiding en het apparaat snel voorverwarmt.

Het uiterlijk

Misschien denk je in eerste instantie niet aan het uiterlijk van een airfryer. Toch gebruik je het apparaat misschien vaker dan je eerder in gedachten had. Net als bij een magnetron berg je het apparaat waarschijnlijk niet elke keer op in een keukenkastje. Is dat inderdaad het geval? Kies dan voor een airfryer die je mooi vindt en past bij je keuken. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en materialen.

De kabellengte

Tenslotte is ook de kabellengte van een airfryer van belang. Een (te) korte kabel kan voor irritaties zorgen in de keuken. Als je de airfryer naast het fornuis wilt plaatsen, is het wel zo prettig wanneer de kabel lang genoeg is om aan te sluiten op het dichtstbijzijnde stopcontact.

Bron | Frituurgezond, AirfryerWeb, DeBeste

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden