Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Vijf oorzaken waarom katers soms erger zijn of langer duren

katers-erger.jpg

Lijkt het wel of je in de afgelopen jaren steeds slechter tegen alcohol kunt? Had je vroeger nergens last van, nu voel je je al brak na één gezellig avondje (veel minder) diep in het glaasje te hebben gekeken. Is het echt zo dat het met de jaren lastiger voor je lichaam wordt om je tijdens een feestje bij te houden? Of heeft het toch ergens anders mee te maken dat je katers soms erger of wel langer dan een dag kunnen duren, terwijl je andere ochtenden weer fluitend wakker wordt. 

Dit zijn vijf oorzaken waarom je kater soms erger kan zijn. 

Katers worden erger als je ouder wordt 

Je zou verwachten dat je door de jaren heen went aan het af en toe een paar glazen alcohol te veel drinken en dat je lichaam er ook beter tegen kan. Helaas is dat niet hoe het werkt. Neurobioloog George Koob, directeur van het Amerikaanse National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism geeft enkele redenen waarom een wijntje toch echt anders valt dan vroeger.

Je komt in de loop der jaren vaak wat kilo’s aan. Dat is normaal, maar het effect daarvan is dat het moeilijker wordt voor je lichaam om gehydrateerd te blijven. Alcohol heeft een extra uitdrogende werking, waardoor de kater dus harder aankomt. Daarnaast breekt je lichaam alcohol, naarmate je ouder wordt, minder snel af. Daardoor moet je lever harder werken om de alcohol af te breken. En ook de hersenen werken niet bepaald mee. Er vinden namelijk enkele wijzigingen in je hersenen plaats als je ouder wordt: je zal minder endorfines aanmaken, als vroeger bij het drinken, en meer stresshormonen als cortisol. Ook dat zorgt ervoor dat de symptomen intenser zijn.

Te weinig water gedronken 

Buiten het feit om dat de katers -naarmate je ouder wordt- erger worden, zijn er nog een paar andere factoren die er -ongeacht je leeftijd voor kunnen zorgen dat je je de dag na een gezellige borrel slechter voelt. Het kan er in sommige gevallen zelfs voor zorgen dat je kater nog een dagje langer aanhoudt. Allereerst is de grote boosdoener uitdroging. Zoals we hierboven al aangaven heeft alcohol een uitdrogend effect. Bij dehydratie heeft je lichaam langer de tijd nodig om de alcohol weer uit je lichaam te krijgen. Om dit te voorkomen kun je dus het beste bij elke alcoholische versnapering een glaasje water drinken. En naarmate je ouder wordt is het dus belangrijk om nog net iets meer water te drinken. 

Lees ook: Tips tegen een kater: wat helpt het beste om van je brakheid af te komen?

Donkere drank

Heb je vaak een zwaardere kater na een avond met rode wijn, dan na bijvoorbeeld gin-tonics te hebben gedronken? Dat kan goed kloppen. De kleur van drank heeft namelijk ook invloed op je kater. Volgens dr. Fred Goggans, medisch directeur van het McLean ziekenhuis in Maine hebben donkere likeuren en dranken vaak een langere nasleep. Dat komt door de smaakstoffen en bijproducten voor de fermentatie van de drank. Hierdoor kan je kater erger zijn en langer duren. Wil je de volgende dag dus nog een beetje fris wakker worden, laat dan de brandy, donkere rum, whiskey en rode wijn staan. 

Te weinig slaap

Val jij lekker in slaap met een paar wijntjes op? Dat is slechts schijn. Je bent misschien wel sneller naar dromenland vertrokken, maar alcohol zorgt ervoor dat je minder diep slaapt en tussendoor vaker wakker kan worden. En dat terwijl je lichaam die diepe slaap juist nodig heeft om weer te herstellen. Hierdoor word je de volgende dag brak wakker. 

Alcoholintolerantie 

Als laatste kan die heftige kater, of lange nasleep na een avondje borrelen, ook duiden op een alcoholintolerantie. Zo zitten er in wijn sulfieten, in mixdrankjes vaak veel suiker en is bier gemaakt van gist. Dit zijn allemaal stoffen waar mensen een intolerantie voor kunnen hebben. Het lijkt misschien alsof je steeds een zware kater voor de kiezen krijgt, maar die symptomen kunnen ook afkomstig zijn van een intolerantie-reactie. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | Buzzfeed, Women’s Health
Beeld | Getty Images

Ook interessant