voordeel dutje werkdag Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ook dít blijkt een voordeel van een dutje doen tijdens je werkdag

Doe je graag een middagdutje? Dan hebben we goed nieuws: uit een nieuw onderzoek blijkt er namelijk nóg een voordeel te zijn van een dutje doen tijdens je werkdag. Dit zou namelijk je creativiteit bevorderen. We leggen je uit hoe dat zit.

En hoe lang zou zo’n dutje dan moeten duren?

Het creatieve voordeel van een dutje

Kom jij ook altijd op de beste ideeën net voordat je in slaap valt? Je bent niet de enige. Zo hield de Spaanse schilder Salvador Dalí tijdens zijn siësta’s een zwaar voorwerp in de hand, zodat dit viel en hij weer wakker schrok zodra hij dieper in slaap kwam. Hierdoor wist hij zijn meest creatieve ingevingen nog te herinneren. Ook Amerikaanse uitvinder Thomas Edison zou deze techniek hebben gebruikt.

Franse wetenschappers van de universiteit Sorbonne in Parijs besloten deze theorie eens wetenschappelijk te onderzoeken. Tijdens een experiment kregen meer dan honderd mensen de opdracht om een reeks wiskundige puzzels te maken. Na hun hersenen een tijdje te laten kraken kregen de deelnemers twintig minuten pauze in een verduisterde kamer. Hier mochten ze in een ligstoel plaatsnemen, terwijl ze een waterfles moesten vasthouden. Daarbij werd hun slaaptoestand gemonitord. Zodra de waterfles uit hun handen viel, moesten ze door met de wiskundige puzzels. Uit het onderzoek bleek dat de mensen die minstens vijftien seconden waren ingedut drie keer meer kans hadden om de puzzels goed te maken dan de personen die wakker bleven. Maar ook de personen die echt dieper in slaap waren gevallen bleken de puzzels minder goed te maken. Een kort dutje zou dus het beste werken.

De sluimerfase

Het is geen nieuwe informatie dat een goede nachtrust helpt om je gedachtes op orde te krijgen, maar uit dit Franse onderzoek blijkt wel dat er een soort creatieve sweet spot bestaat op het randje van slapen en wakker zijn. Volgens de onderzoekers is die sweet spot de sluimerfase, oftewel de eerste fase van je slaap. Waarom je creativiteit precies op dat moment een piek bereikt dat is nog niet duidelijk. Maar als je tijdens je werkdag een beetje extra creativiteit nodig hebt, dan kan een kort dutje dus dé oplossing zijn. Neem een zwaar voorwerp in je handen zodat je precies op tijd wakker wordt om al je geniale ingevingen nog te herinneren.

Lees ook: Raar maar waar: waarom je juist vóór je powernap een kopje koffie moet drinken

Andere voordelen van een dutje

Extra creativiteit is niet het enige voordeel van overdag een dutje doen. Zo zou het volgens onderzoekers van het Griekse Asklipieio Voula-ziekenhuis ook kunnen zorgen voor een lagere bloeddruk. Zij zagen bij ruim tweehonderd slapers van middelbare leeftijd met een verhoogde bloeddruk dat bij de groep die ’s middags een half uurtje sliep de bloeddruk vijf procent lager was. De deelnemers die langer dan een half uur een dutje deden hadden zelfs een nog lagere bloeddruk. Voor je creativiteit is een kort dutje dus het beste zodat je niet in je REM-slaap komt, maar voor de gezondheid van je hart zou je nog wat langer mogen blijven liggen. Ook blijkt uit onderzoek van de Berkeley Universiteit van California dat een siësta van een uur tot anderhalf uur goed zou zijn voor je geheugen. In deze periode wordt de hippocampus ‘geleegd’, waardoor je hersenen daarna weer ruimte hebben om nieuwe informatie op te slaan. Een dutje tijdens je werkdag doen is dus een hartstikke goed idee.

Bron | Het Laatste Nieuws, WebMD, Women’s Health

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden