Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Op déze onverwachte gevaren moet je op het strand letten

op-deze-onverwachte-gevaren-moet-je-op-het-strand-letten.jpg

Hoera, het is weer zomer! De tijd van langs de vloedlijn pootjebaden, zonnen, schelpen zoeken en een strandtent opzoeken. Goed om er van tevoren ook nog even bij stil te staan dat ook aan het strand onverwachte gevaren in een klein hoekje kunnen zitten. En dan: genieten.

Met deze tips kun jij veilig aan je dagje zon, zee en strand beginnen!

Veiligheid boven alles

Voor een onbezorgd dagje aan het strand bestaan een aantal handige tips en tricks. Wie met (klein)kinderen op pad gaat, doet er verstandig aan meteen een gratis polsbandje af te halen bij de reddingsposten, je mobiele nummer daarop te schrijven en het bandje om de kinderpols(en) te doen.

Iets rigoureuzer: schrijf je nummer met watervaste stift op de arm van het kind. Op echt warme dagen lonkt het water, maar júíst op deze mooie dagen met aflandige (oosten)wind dobber je in no-time té ver de zee op, op je opblaasflamingo.

Een ‘zoper’, een sterke stroming parallel aan de kust die op mooie zomerdagen ontstaat bij toenemende zuidwestenwind, kan zo krachtig zijn dat het moeilijk wordt overeind te blijven staan in zee. Vergeet de zandbanken niet als het gaat om onverwachte gevaren op het strand: de Waddeneilanden, maar ook het Zeeuwse Renesse, staan erom bekend. Bij laag water zijn ze niet als zodanig te herkennen, maar bij hoog water worden ze snel omgeven door een brede sloot waardoor je niet meer wegkunt.

Pas op: de mui

Een mui is een onderbreking of geul in de zandbank die loodrecht op het strand staat waardoor het water er krachtig door naar zee stroomt. Voor wie daarin belandt: probeer niet tegen de stroom in te zwemmen, maar zwem schuin uit de stroming weg. Zwem, zodra de stroming minder wordt, vanuit daar terug naar de kust.

Probeer de aandacht te trekken van de strandbezoekers of Reddingsbrigade door met de armen te zwaaien en probeer rustig te blijven. Vraag vooraf bij de reddingsbrigadepost waar het veilig is om te zwemmen.

Drink voldoende

Veel drinken is het advies, met name in de zomer. Wil je daarna nog lekker de zee in, houd het dan vooral bij alcoholvrije drankjes: volgens de Reddingsbrigade is alcohol de voornaamste reden van vervelende incidenten op het strand of in het water. Want veel van deze onverwachte gevaren op het strand kunnen dan ineens éxtra verrassend zijn.

Lees ook: Met je hond naar het strand? Waarom zeewater gevaarlijk voor ‘m kan zijn

Ken je vlaggen

Tijdens een dagje aan het strand zie je vaak verschillende kleuren vlaggen wapperen bij de post van de reddingsbrigade, maar wat betekenen ze precies? De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) werkt met internationaal erkende roodgele vlaggen die het zwemgebied afbakenen waartussen strandbezoekers onder toezicht kunnen baden of zwemmen en waar lifeguards binnen vijf minuten kunnen ingrijpen. Daarbuiten is minder toezicht. Daarnaast worden soms andere vlaggen gehesen, zoals:

  • De rode vlag – verboden om te baden of zwemmen.
  • De gele vlag – het is gevaarlijk om te baden of zwemmen, meestal vanwege het weer. Drijvende objecten (rubberbootjes, luchtbed, zwembanden) zijn verboden bij deze vlag.
  • De oranje windzak – baden of zwemmen mag, maar zonder drijvende objecten vanwege de kans op afdrijven.
  • De zwart-wit geblokte vlag – tussen het gebied van deze vlaggen mogen toegestane watersporten worden beoefend.
  • De vraagtekenvlag – er is een kind gevonden.

Zie je iemand in nood in zee? Handel direct en snel door om hulp te roepen en 112 te bellen, en ga alleen het water in als het niet anders kan. Neem dan altijd iemand mee die kan helpen.

Wind & water

Van zeehonden tot zeepaardjes en van inktvissen tot bultruggen: onze Noordzee zit boordevol leven. Daarnaast bevat het zogenaamde ‘onderwaterbossen’; helderblauwe plekken vol felle kleuren waar kelpplanten als tropische regenwouden aan allerhande dier- en plantensoorten beschutting bieden. Voor wie zich afvraagt of dit water wel schoon genoeg is om in te zwemmen: ja, want het water van de Noordzee is van hoge kwaliteit.

Let ook eens op de blauwe vlaggen die jaarlijks worden uitgereikt aan uitzonderlijk schone en veilige jachthavens en badplaatsen: van de in totaal 182 uitgereikte vlaggen in 2020 wapperen de meeste in Zeeland. Over wapperen gesproken: op (o.a.) Buienradar.nl zijn dagelijks de actuele windstanden te vinden. Geen luxe om die vooraf te bekijken, aangezien de wind aan zee gemiddeld twee keer harder waait dan in het binnenland.

Jutten

Dat kan ook op warme dagen voor verrassingen zorgen, zoals bij zeewind (een plotseling opstekende wind die ’s zomers snel voor sterke afkoeling zorgt) of zeevlam (een plotseling vanaf zee opkomende mist wanneer koude lucht in aanraking komt met warm zeewater). In die gevallen biedt de beschutting van de strandtent uitkomst of is – vooral na een storm – jutten een heerlijk tijdverdrijf.

Want het strand ligt vol schatten als schelpen, roggeneieren of zeesterren. De algemene ‘jutregel’ is simpel: alles wat geen persoonlijke waarde heeft voor iemand anders mag meegenomen worden, anders moet het worden gemeld als gevonden voorwerp. Ga bij voorkeur vroeg op pad en bewandel niet de route van je voorganger: de beste plek om te jutten is de vloedlijn tot hoogwaterlijn (tot waar het water het laatste getij is gekomen).

Goed smeren

De huid insmeren tegen uv-schade is tussen april en oktober al belangrijk, maar tijdens een dagje aan zee natuurlijk helemaal. Gebruik minimaal factor 30 en smeer om de twee uur. Na zwemmen of zweten is een extra smeerrondje geen luxe. Blijf tussen 12.00 en 15.00 uur in de schaduw en bedek het lichaam voldoende: er zijn veel leuke strandjurken -en kaftans te koop die zowel modieus zijn als bescherming bieden.

Zooi mee naar huis

Zwerfafval op stranden en in zee is nog steeds een groot probleem. Gelukkig is de aandacht daarvoor gegroeid, want vissen en vogels kunnen afval zoals dopjes of zakjes aanzien voor voedsel of erin verstrikt raken én draagt bij aan de plastic soep. Samen kunnen we dit voorkomen door zelf geen afval achter te laten na een dagje strand. Daarnaast worden diverse ‘clean up tours’ georganiseerd waarin vrijwilligers de Noordzeekust schoonmaken. Ook bestaan er veel particuliere initiatieven van mensen die geregeld aan het strand-opruimen slaan.

Tekst | Liesbeth Smit
Recept | Getty Images

Dit artikel is eerder verschenen in Margriet 26– 2021. Dit nummer teruglezen? Ga dan naar Lossebladen.nl.

Ook interessant