Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Wees een doe-het-zelver: zo ontstop je het toilet zonder ontstopper

wc-ontstoppen.jpg

Soms beland je in een situatie, waarbij je pas écht een probleem hebt wanneer je de middelen niet hebt om het daadwerkelijke probleem te fixen. Zo kan het gebeuren dat het toilet verstopt raakt, maar je geen ontstopper bij de hand hebt. Wat nu?

Je kunt uiteraard naar de eerste de beste doe-het-zelver rennen om een ontstopper te kopen, maar wellicht lukt het je ook de wc weer door te laten lopen met één van onderstaande huis-tuin-en-keukenmiddeltjes.

1. Ontstop het toilet met afwasmiddel

En het is echt zo makkelijk als het klinkt. Giet een beetje afwasmiddel, ongeveer een halve kop, in de toiletpot. Laat het daar een tijdje zijn werk doen voordat je doortrekt. Het is namelijk de bedoeling dat het ontvettende middel de verstopte doorgang weer vrijmaakt.

2. Giet heet water in de pot

Net de laatste drup afwasmiddel opgebruikt en nog geen nieuwe in huis gehaald? Giet een emmer met heet water de pot in. Met een beetje geluk zorgt de druk van de hoeveelheid water die naar binnen wordt gegoten ervoor dat de verstopte massa alsnog doorspoelt. Gebruik geen kokend heet water, want je wilt natuurlijk niet dat de toiletpot barst en je nog verder van huis bent…

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief 

3. Gebruik een kledinghanger

Sommige handige harry’s gebruiken een kledinghanger om het autoslot te openen, wanneer de sleutel per ongeluk nog in het contactslot zit.  Maar ook voor de pot in het kleinste kamertje van het huis kan dit hulpmiddel goed van pas komen. Maak wel gebruik van een draadhanger, zodat je het draad helemaal recht kunt buigen. Roer en prik met het rechte stuk draad totdat de verstopping loskomt en deze doorgespoeld kan worden. Het handige aan de lange draad is dat je deze heel ver (de hoek om) de afvoerbuis in kunt manoeuvreren.

4. Maak een goedje van baking soda en azijn

Dé meest gebruikte, of in ieder geval meest toepasbare, hulpmiddeltjes in het huishouden zijn wel baking soda en azijn. En ja, ook de verstopte toiletpot kan er bij gebaat zijn. Giet een kop baking soda en twee koppen azijn in de pot en laat dit ongeveer een half uurtje staan. Met een beetje geluk ontstopt dit goedje de afvoerpijp. Heeft het een extra handje nodig? Gooi er dan een emmer heet water bij.

5. Een plastic fles als ontstopper

Heeft geen van de bovenstaande methodes het juiste effect gehad? Dan is deze zelfgemaakte ontstopper misschien je laatste redmiddel. Begin door zoveel mogelijk water uit de toiletpot te halen en vul de lege plastic fles met warm water. Trek een paar rubberen handschoenen aan, want dit kan een ietwat vies karweitje worden. Plaats nu je duim in de opening van de fles, zodat het water er niet uit kan lopen, en plaats je hand met de fles zo dicht mogelijk bij het gat in de toiletpot. Haal je duim weg en knijp zo hard mogelijk in de fles totdat ie leeg is. De kracht van het water ontstopt op die manier de afvoerbuis.

Bron | Mental Floss
Beeld | iStock

Ook interessant