Ruinerwold-zoon Israël blijkt al veel om hulp gevraagd te hebben, maar daar werd niet naar geluisterd. Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Ontsnapte Ruinerwold-zoon Israël vroeg al veel eerder om hulp

Ruinerwold-zoon Israël van Dorsten heeft al ver vóór zijn ontsnapping aan de bel getrokken. Dat blijkt uit zijn kersverse boek Wij waren, ik ben: weg uit Ruinerwold, dat nu in de schappen ligt. Precies drie jaar geleden greep Israël zijn kans om te ontsnappen van de boerderij in Ruinerwold.

De Ruinerwold-zaak kwam aan het licht in 2019. Dat jaar wist Israël op 13 oktober weg te vluchten onder het juk van zijn vader. Hij had schoon genoeg van de giftige sfeer thuis. Uit zijn boek blijkt nu dat hij al veel eerder om hulp heeft gevraagd, maar dat daar niet naar geluisterd werd.

In contact met de buitenwereld

In 2019 voelde Israël steeds meer de drang om naar buiten te gaan, weg van het erf van zijn familie. Samen met de beruchte klusjesman Josef B. had hij inmiddels een handel in kachels opgezet. Daarvoor kwam hij telefonisch of via internet soms ook in contact met zakenlieden en de wereld buiten de boerderij. Eerder was dit onmogelijk.

Maar in 2019 kreeg vader Gerrit Jan steeds meer last van zijn gezondheid. Hij werd zó benauwd, dat hij een prijzig nieuw zuurstofapparaat uit China liet overkomen naar de boerderij in Ruinerwold. Tegelijkertijd bestelde Israël een smartphone, met een rekening van 10.000 euro voor het zuurstofapparaat zou dat toch nauwelijks opvallen bij zijn vader.

Inmiddels had Israël een smartphone om zakenlieden mee te bellen, maar hij had geen idee wie hij verder kon bellen om te ontsnappen uit de benarde thuissituatie. Hij zocht naar hulpverleners en meerdere instanties, maar die schoten hem niet zo snel te hulp. Op 14 september 2019 belde hij de politie en deed een melding, geheel anoniem. Israël wilde alleen niet dat zijn vader in de gevangenis zou belanden. Hij werd bang voor de gevolgen en raakte in paniek. Hij wilde de melding zo snel mogelijk ongedaan maken, maar hij had het bericht al verzonden. Daar schrok hij enorm van.

Ruinerwold-zoon vroeg al veel eerder om hulp

Meerdere dagen wachtte hij in spanning af, denkend aan loeiende politiesirenes. Maar het bleef angstvallig stil. Israël besloot uiteindelijk om nog een melding te doen, dit keer over witwassen. Hij had online gelezen dat bij witwassen flink ingegrepen wordt. In de boerderij lag namelijk een enorme stapel contant geld. Israël blies de ernst van de situatie zelfs een beetje op, zodat de politie alarm zou slaan.

Maar het bleef wederom stil, drie weken lang. Op dat moment besloot hij het nog een keer te proberen. De telefoon ging over en de politie nam op. Maar Isräel bevroor van angst. Er kwam niks uit zijn mond, dus hij hing op. Hij mailde de politie en kreeg daarop te horen dat hij terug moest bellen. De moed zakte hem in de schoenen. Bijna een maand later, op 13 oktober 2019, besloot Israël voor altijd weg te rennen van huis. Zonder dat iemand het doorhad, sloop hij weg van de boerderij. Hij verzamelde al zijn moed bij elkaar en ging een buurtcafé binnen. Kort daarna stond de politie op de stoep.

Geen rechterlijk oordeel

Negen jaar lang werd hij door zijn vader verborgen gehouden op de boerderij, samen met zijn vijf broers en zussen. Justitie verklaarde dat Gerrit Jan van Dorsten zes van zijn negen kinderen jarenlang onvrijwillig op de boerderij in Ruinerwold heeft vastgehouden. Hij werd ook aangeklaagd voor seksueel misbruik. Er kwam uiteindelijk nooit een een rechterlijk oordeel, omdat Gerrit Jan door een hersenbloeding het proces niet kon volgen. Daarop kwam hij vrij. Inmiddels woont hij in een instelling. Israël gaat het middels voor de wind: hij studeert en komt nu met zijn (eerste) boek.

Margriet.nl genomineerd voor Website van het Jaar

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Bron | RTV Drenthe

Saskia WinkensBrunopress/Patrick van Emst

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden