Claudia de Breij vertelt: dit is waarom iedereen huilt bij beste zangers Beeld AVROTROS
Beeld AVROTROS

Ontroerend: Daarom huilt iedereen altijd in Beste Zangers

Het nieuwe tv-seizoen van Beste Zangers begint bijna weer en één van de deelnemers die we gaan zien in het zonnige Sevilla is Claudia de Breij. In haar column in de VARAgids geeft ze antwoord op de vraag die we stiekem allemaal hebben: waarom moet iedereen toch altijd huilen in dit tv-programma?

In Beste Zangers reist een groep Nederlandse artiesten af naar een zonnige plek. Iedere week vertolken ze elkaars liedjes die een bijzonder verhaal of een speciale betekenis hebben. Wat onvermijdelijk leidt tot emotionele momenten en de welbekende tranen. Niet alleen bij de artiesten, ook bij de kijkers.

Waarom huilt iedereen?

Kijk je naar Beste Zangers, dan is je vast weleens opgevallen dat er nogal wat tranen vloeien tijdens de uitzendingen. Terwijl je luistert naar de levensverhalen van de artiesten, pink je misschien ook zelf een traantje weg. En de artiesten die meeluisteren worden al net zo geëmotioneerd. Claudia de Breij vertelt nu hoe dat komt: “Als je meedoet aan Beste Zangers wordt je door eindredacteur Jan Kapelle urenlang bevraagd op welke muziek ertoe doet in jouw leven. De muziek die je draaide toen je gepest werd, toen je ouders gingen scheiden, toen je voor het eerst verliefd werd, dat soort dingen. En natuurlijk ook daarna, de muziek die je zelf hebt gemaakt, en waarom je dat deed.”

“Al die muziek die jij benoemt wordt gebundeld op een A4-tje en hetzelfde gebeurt bij de medekandidaten. Deze lezen die van elkaar door en aan de hand daarvan beslissen ze welk liedje ze gaan bewerken. En wat blijkt? Ook de persoon van wie jij dacht ‘die is alles altijd komen aanwaaien’ heeft zich alleen gevoeld, onzeker, wanhopig.”

Suikerzoet

Het mooie van dat A4'tje vol eerlijkheid, is volgens Claudia dat je wel weet welke strijd iedereen gevoerd heeft. “Daardoor kun je elkaar veel liefdevoller tegemoet treden. Is dat suikerzoet? Nou en. Ik werd er verschrikkelijk blij van, in dit jaar vol oorlog en crises. Even met mensen die anders zijn dan jij genieten van wat je het- zelfde maakt.”

Beste Zangers 2022

Het nieuwe seizoen van Beste Zangers start op 11 augustus en wordt elke donderdag uitgezonden. Aan dit vijftiende seizoen doen zeven artiesten mee: Claudia de Breij, Jaap Reesema, Roxeanne Hazes, Ferdi Bolland, Nielson, Blanks en Sarita Lorena.

Bron | AVROTROS, VARAgids

Nynke KooyAVROTROS

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden