Ontmoedigd door de wereldproblematiek? 5x kleine dingen die je zelf kunt doen  Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Ontmoedigd door de wereldproblematiek? 5 manieren om hiermee om te gaan

Soms kun je best wel hopeloos worden als je alle ellende in het nieuws volgt. De oorlog in Oekraïne. De klimaatcrisis. Elke dag komen er nieuwe problemen bij. Dit kun je doen om hiermee om te gaan.

1. Sta je eigen geluk toe, ondanks de wereldproblematiek

Een onzekere wereld betekent niet dat het verboden is om gelukkig te zijn. Je blij voelen over je eigen leven op een oprechte manier is niets om je schuldig over te voelen. Het is zelfs mogelijk dat je er anderen mee aansteekt en daar wordt de wereld misschien ergens een héél klein beetje ‘lichter’ van. Denk ook aan een gezellig gesprek met de buurvrouw of een spelletje doen met je kleinkinderen. Het is niet verboden om daarvan te genieten, ook al heb je heus wel door dat de wereld tegelijkertijd in brand staat.

2. Beperk je nieuws-consumptie

Het is hartstikke goed om op de hoogte te zijn van wat er in de wereld allemaal speelt. Het is onmogelijk om alle wreedheid doodleuk te negeren en je oogkleppen op te zetten. Wat wel handig is, is dat je jezelf beschermt tegen het zaaien van haat en angst. Als je de hele dag al het nieuws opslokt, kun je in een negatieve sfeer terecht komen. Bedenk ook dat veel media belust zijn op sensatie en vooral de nadruk leggen op alles dat niet goed gaat in de wereld. Het is dus raadzaam om voor jezelf (een paar) momenten per dag uit te kiezen waarin je het nieuws checkt.

3. Kies één onderwerp

Er is zoveel om je druk over te maken in de wereld, dat het goed is om een hoofdonderwerp te kiezen waar je het nieuws over bij wilt houden. Je kunt je moeilijk met letterlijk alle problemen in de wereld bezighouden. Kies er een, of een paar, en verdiep je in die wereldproblematiek die jou aan het hart gaat.

4. Wie het kleine niet eert…

Je kunt in je eentje niet de hele wereld redden, maar als je niks doet, gebeurt er al helemaal niets. Vergeet dus dat jij die druppel op de hete olieplaat bent en inspireer anderen door het doen van (kleine) acties. Veel mensen raken enthousiast als ze zien dat iemand die ze kennen in actie komt.

5 Erken je rol, maar overdrijf niet

Het gewicht van de wereld rust niet op je schouders. Besef dat je onderdeel bent van een groter geheel en dat je sámen met anderen wel een verschil kunt maken. Dankzij jou kunnen er mooie acties op touw worden gezet en dankzij anderen worden deze acties groter. Je kunt je aansluiten bij een activistisch platform. Ga bijvoorbeeld asielzoekers helpen via het Rode Kruis of strijd voor het klimaat met Extinction Rebellion. Je kunt je ook lokaal inzetten door actief te worden bij de voedselbank. En als je dat allemaal niks vindt: het hoeft niet, maar samen kunnen we zeker een verschil maken.

Bron | Purewow

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden