Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Ontdek per fiets het andere Antwerpen!

antwerpen.png

Voor een dagje uit of een weekendje weg is én blijft Antwerpen de perfecte stad. Want als je alle hoogtepunten al een keer hebt gezien, blijven er nog genoeg andere plekken over om te ontdekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een fietstocht door het havengebied? 

Antwerpen bereik je het makkelijkst met de trein. Je wandelt meteen vanaf station Antwerpen de stad in, en bovendien is het met de trein ook nog eens ontspannend reizen. Je hebt immers geen last van files, overvolle wegrestaurants en parkeerstress. Bovendien ben je er zo. Vanaf Amsterdam duurt de reis slechts 2 uur en 5 minuten, vanaf Schiphol 1 uur en 50 minuten en vanaf Rotterdam ben je zelfs al in 1 uur en 10 minuten in de Belgische stad.

Originele fietsroutes door de stad

Hoewel de stad compact genoeg is om te voet te ontdekken, kun je ook de fiets pakken. Ideaal als je een dagje naar Antwerpen gaat en toch zo veel mogelijk wilt zien. Bij Antwerp by Bike bieden ze originele rondleidingen per fiets aan en kom je zowel langs bekende als onbekende plekjes.

Een aanrader als je niet de hoogtepunten wilt overslaan, maar ook op de niet-toeristische plekken van Antwerpen wilt komen, is fietsroute ‘Antwerpen de Klassiekers’. Je passeert de Grote markt, Het Steen en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, maar je komt ook door de bruisende oude havenwijk ‘t Eilandje en is er voldoende tijd om de diamantwijk te verkennen.

3 x unieke plekjes

 • Vlaeykensgang
  Even ontspannen aan de drukte van de Grote Markt? Zoek dan de geheime Vlaeykensgang op die dateert uit het jaar 1591. Je komt hier als je door het poortje aan de Oude Koornmarkt 16 stapt. Vroeger was de gang het domein van de schoenmakers, die de noodklok van de kathedraal moesten luiden, en woonden hier de armsten van de stad. Nu vind je er antiekwinkeltjes, kunstgalerijen en het exclusieve restaurant Sir Anthony Van Dyck.
 • Hendrik Conscienceplein
  Het Hendrik Conscienceplein is een van de best bewaarde geheimen van Antwerpen. Je kunt er verkoeling zoeken onder de bomen of een lekker ijsje eten.
 • Begijnhof
  Het Begijnhof met zijn huisjes en Sint-Catharinakerkje heeft een prachtige binnentuin, een boomgaard en een vijvertje. Geniet van een wandeling over de gekasseide straatjes in deze oase van rust uit de zestiende eeuw.

Het havengebied en de Joodse buurt

Ook zijn er fietsrondleidingen die inzoomen op een specifiek thema. Leuk om te doen als je de hoogtepunten al een keer hebt gezien of als je Antwerpen van een heel andere kant wilt leren kennen. Zo is er bijvoorbeeld de fietsroute ‘Joods Antwerpen’ en een route naar het havengebied. Of ga mee met de brouwersroute, een unieke bierroute naar de laatste brouwerij in Antwerpen, inclusief ‘bollekes’ natuurlijk!

Slenteren door de wijken

Blijf je langer in Antwerpen of heb je nog wat tijd over, dan is het aan te raden om de fiets even neer te zetten voor een wandeling door een van de wijken. Interessant is de wijk ‘t Eilandje, een oude havenbuurt die zijn naam dankt aan het feit dat de buurt volledig omringd is door dokken. Het is een upcoming buurt waar in 2011 stadsmuseum MAS (Museum aan de Stroom) de deuren heeft geopend. Dit museum is een must om te bezoeken en vertelt de geschiedenis van de stad en haar inwoners. Tip: neem de roltrap naar het panoramadek en geniet van een fantastisch uitzicht over stad en haven.

3 x lekker in de wijk ‘t Eilandje

 • Restaurant Volef’s
  Restaurant Volef’s is gelegen in een mooie havenmeesterwoning. Op de kaart staan unieke combinaties van de westerse en oosterse keuken.
  Oueleeuwenrui 23, volefs.be
 • Aux Vieux Port
  Als de deuren van Aux Vieuw Port open staan, zou je bijna denken dat je in een Frans kustplaatsje aan de haven zit. Hier eet je klassieke gerechten met de nadruk op rundvleesvlees en vis.
  Napelsstraat 130
 • Sil’Eau
  Met zicht op het Willemdok en de nieuwe jachthaven van Antwerpen, op de hoek van de Napoleonkaai en Kribbestraat, ligt Sil’eau. Een gezellige ontbijt- en lunchzaak met terras. Aanrader!
  Napoleonkaai 43, sileau.com

TIP: Kom na een lange dag tot rust onder de hijskranen aan de Schelde, vlak voor de Waagnatie. Je hebt er een prachtig zicht op de zonsondergang.

Liever op reis naar een andere Belgische stad? Met NS International kan je ook naar Mechelen. Bezoek hier eens het unieke culinaire restaurant Capriani Lakesidemet met uitzicht over de oever van Battenbroek of ga op museumontdekking en bezoek het Schepenhuis; een ware ontdekking in één van de opvallendste gebouwen van Mechelen.

Ook interessant