Margriet logo
null Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

Online nieuws

Dit wil je weten over doxing en hoe je het kunt voorkomen, plus: een nieuwe app om autorijden veiliger te maken.

null Beeld

Mobielvrij voor een goed doel

Afleiding van je mobieltje tijdens het rijden is gevaarlijk. Zelfs als je handsfree belt, ben je niet meer honderd procent gefocust op het verkeer. Om mobielvrij rijden te stimuleren bedacht Interpolis de AutoModus-app. Raak je je telefoon gedurende de auto-, motor- of scooterrit niet aan, dan spaar je geld voor een goed doel. Elke honderd kilometer levert vijftig cent op voor Kika, Verkeersslachtoffers Nederland of De Voedselbank.

null Beeld

Tip

Is je mobiele telefoon bijna leeg en heb je geen oplader bij de hand? Bespaar batterij door de spaarstand in te schakelen en de helderheid van je scherm te verlagen. Zet ook functies – zoals bluetooth of wifi – die je niet gebruikt uit.

null Beeld

Slim besparen

Energiekosten rijzen de pan uit, en dus kan het verstandig zijn om komende tijd wat zuiniger aan te doen met gas en elektra. Een slimme bespaartip: gebruik raamsensoren. Wanneer je een raam openzet om te ventileren, zorgt de sensor dat je verwarming automatisch uitgaat.
Meer bespaartips vind je op Margriet.nl/slim-besparen.

Doxen

17 procent van de Nederlandse datingapp-gebruikers is weleens gedoxt tijdens het online daten, bijvoorbeeld door bedreiging en het openbaarmaken van privégesprekken.
Bron: online beveiliger Kaspersky

null Beeld
null Beeld

3 vragen aan Gina Doekhie

Cybercrime­specialist en digitaal detective Gina Doekhie

Wat is doxing?

“Het zonder toestemming identificeerbare informatie over iemand online plaatsen. Denk aan een adres, werkplek, telefoonnummer, financiële gegevens. De intentie is meestal om iemand te intimideren.”

Hoe komen ze aan je gegevens?

“Veel is op het internet te vinden. Mensen laten heel wat informatie achter, onder andere op sociale media. Verder heb je bronnen als de KvK, waar vestigingsadressen van bedrijven - soms gelijk aan het privéadres - in het Handelsregister staan. Hoewel deze ­informatie openbaar is, hebben anderen niet het recht ermee aan de haal te gaan. Nog een manier om aan gegevens te komen: via gelekte wachtwoorden.”

Hoe voorkom je dit?

“Bedenk dat wat je op het internet plaatst daar blijft én toegankelijk is voor kwaadwillenden. Zet daarom je profielen op ‘alleen zichtbaar voor vrienden’. Maak verder geen wachtwoorden met identificeerbare informatie en vervang ze regelmatig.”

Voorkom doxing

Op margriet.nl/doxing geeft Gina Doekhie meer tips om doxing te voorkomen. Zo lees je over metadata in foto’s, over hoe je kunt zien of je ooit in een datalek terecht bent gekomen én wat je moet doen als je wordt gedoxt.

Tara Beckredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden