Vrouw zegt online een abonnement op en kent de juiste rechten. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Online een abonnement opzeggen moeilijk? Dit zijn je rechten

Loop je vaak tegen problemen aan wanneer je online een abonnement wilt opzeggen? Volgens de consumentenbond ben je zeker niet de enige. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het online opzeggen van een abonnement nog vaak te moeilijk is.

In dit artikel leggen we je uit waar het vaak nog fout gaat en welke rechten je hebt bij het opzeggen van een abonnement.

Zo zit het precies

Wanneer je ergens online een abonnement hebt afgesloten moet je dat abonnement ook weer online kunnen opzeggen. Dit geldt bij alle abonnementen, behalve bij verzekeringen en schadeverzekeraars. Veel bedrijven proberen hier helaas toch onderuit te komen met verschillende trucs. Ze doen bijvoorbeeld alsof het opzeggen heel ingewikkeld is, dreigen met lange verwerkingstijden of geven aan dat telefonisch opzeggen de snelste manier is. Daarnaast wordt de optie om online op te zeggen nog wel eens verstopt in kleine lettertjes of in de algemene voorwaarden. Dat maakt het online opzeggen van abonnementen in sommige gevallen erg moeilijk.

Rechten voor het opzeggen van abonnementen

Ben je van plan om een abonnement online op te zeggen? Dan is het goed om te weten welke rechten je wel en niet hebt. Zo mag een abonnement bijvoorbeeld automatisch worden verlengt mits je hem na de eerste periode (dat is vaak een jaar) maandelijks mag opzeggen. Hierbij is het belangrijk om altijd een bewijs te hebben van opzegging. We zetten een aantal andere rechten voor je op een rij:

Elk moment opzeggen

Je hebt op elk moment recht om je abonnement op te zeggen. Wanneer je een abonnement bijvoorbeeld op 15 januari opzegt en je een opzegtermijn van één maand hebt, dan stopt het abonnement uiterlijk op 15 februari.

Opzeggen op dezelfde manier

Een abonnement mag je op dezelfde manier opzeggen als hoe je hem bent gestart. Heb je dat online gedaan? Dan mag je dus ook online opzeggen. Ging het telefonisch? Dan kun je hem telefonisch stopzetten.

Automatisch verlengen

Abonnementen mogen alleen automatisch worden verlengt als je het na verlenging op ieder moment kan opzeggen met een opzegtermijn van één maand.

Bladen en tijdschriften

Bij (dag)bladen en tijdschriften geldt dat een abonnement na de eerste contractperiode elke keer mag worden verlengd voor maximaal drie maanden of het mag worden omgezet in een abonnement voor onbepaalde tijd. Het opzegtermijn is één maand en bij een contract voor onbepaalde tijd bij een (dag)blad of tijdschrift dat minder dan één keer per maand bezorgd wordt, geldt een opzegtermijn van maximaal drie maanden.

Wanneer je een proefabonnement hebt op een blad of tijdschrift, dan mag deze zonder je toestemming niet verlengd worden. Wanneer je geen toestemming hebt gegeven, stopt je abonnement dus op de datum die is afgesproken.

Een jaar verlenging

Heb je betaald voor een jaar verlenging van bijvoorbeeld je sportschoolabonnement? Dan heb je bij opzegging recht om het resterende bedrag terug te krijgen. Zeg je bijvoorbeeld na drie maanden op? Dan krijg je voor negen maanden aan geld terug.

Bron | Consumentenbond

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden