Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: zó veel dagen vanuit huis werken is het effectiefst

De coronacijfers beginnen langzamerhand te dalen, waardoor we ook langzamerhand beginnen te dromen over een normaler leven. Terug naar kantoor? Dat zit er wellicht ook weer in. Maar vijf dagen op kantoor werken blijkt helemaal niet zo goed voor je productiviteit. Af en toe vanuit huis blijven werken, zonder coronamaatregelen maar gewoon vanuit vrije wil, maakt je werkweek een stuk optimaler.

Als de pandemie voorbij is, is de kans groot dat we gewoon weer verwacht worden op kantoor. Om uit te zoeken of dit wel goed voor werknemers is, doen Amerikaanse wetenschappers sinds mei vorig jaar onderzoek naar de beste werksituatie. Steeds meer mensen geven namelijk aan beter te gedijen wanneer ze meer dagen vanuit huis en iets minder dagen op kantoor werken.

Ook vanuit huis werken

Wat blijkt? Een verdeling van zowel vanuit huis als op kantoor werken is het beste. Twee dagen vanuit huis werken en drie op kantoor blijkt de beste verdeling te zijn. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat je 13 procent efficiënter thuiswerkt dan op kantoor. Dit komt omdat je niet gestoord wordt door collega's, en doordat je geen reistijd hebt houd je ook nog meer tijd over voor sport of andere hobby's. Hierdoor laad je op, terwijl je wél gewoon aan het werkt bent.

Niet gesteund

Door daarna weer op kantoor te zijn, kun je werken aan de band met je collega's. Uit onderzoek van Arbo Online blijkt namelijk dat veel mensen zich een stuk minder gesteund door hun werkgever voelen als ze fulltime vanuit huis werken, zoals veel van ons het afgelopen jaar noodgedwongen deden. Hetzelfde onderzoek toont dat meer dan 50 procent van de respondenten zijn of haar collega's sterk mist wanneer er volledig thuisgewerkt wordt.

Toekomstmuziek

Of je werkgever openstaat voor een dergelijke regeling waarin je soms vanuit huis werkt, is natuurlijk maar de vraag. Maar de voorspellingen zijn dat veel werkgevers juist door de pandemie hebben ingezien dat thuiswerken juist zeer voordelig uit kan pakken voor de gezondheid van een bedrijf.

Bron | Workjuice

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Anne-Flore MullerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden