null Beeld

Onderzoek: zet áltijd een foto van een dierbare op je werkplek

Heb jij een foto van een dierbare op je werkplek staan? Nee? Amerikaans onderzoek wijst uit dat dat juist wel een heel goed idee is.

Zoiets persoonlijks op je bureau zou namelijk zijn vruchten afwerpen op je prestaties. En daar is je werkgever natuurlijk erg blij mee. Hoe zit dat precies?

Belang van foto's op je werkplek

Bedrijven verliezen jaarlijks miljoenen euro’s aan ‘onethisch gedrag’ van werknemers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stelen, ongeoorloofde uitgaven op kosten van de zaak of het voeren van privégesprekken in de baas z’n tijd. Dit zijn allemaal dingen die je als werkgever liever niet hebt en nu blijkt dus dat je dergelijk gedrag bij jezelf kunt voorkomen. Hoe? Vrij simpel: door foto’s van familie, vrienden en andere naasten op je werkplek te zetten.

Lees ook

Moeite om ’s avonds je werk los te laten? Zó lukt dat wel

Positieve invloed op gedrag

“Kleine aanpassingen aan de fysieke omgeving kunnen het gedrag van werknemers positief beïnvloeden”, zo legt organisatiepsycholoog Ashley Hardin uit. “Het is dus mogelijk om fraude en andere ongewenste gedragingen te voorkomen.”

Nu denk je misschien dat je jezelf nooit schuldig maakt aan ‘onwenselijk gedrag’. Maar naast een ongemotiveerde houding, vallen ook kleine dingen zoals het meenemen van pennen of enveloppen van werk hieronder. Uit een peiling blijkt dat meer dan de helft van de werknemers zich hier weleens schuldig aan maakt. Bedrijven verliezen jaarlijks vijf procent van hun omzet door dit soort kleine diefstallen, zo schatten onderzoekers in.

Leuke persoonlijke touch

Kortom: volgens het onderzoek zouden veel mensen zich een stuk vriendelijker en netter gedragen op de werkvloer, als ze een persoonlijk kiekje op hun bureau hebben staan. Misschien omdat je je een soort van bekeken voelt door je partner, gezin of ouders? Hoe dan ook: zo'n persoonlijke touch is natuurlijk ook heel leuk, als je gewoon je eigen vaste werkplek op kantoor hebt. En hoe gezelliger je werkomgeving eruitziet, hoe gemotiveerder jij ook raakt. Wat dacht je van deze fotohouder met bijbehorende vaas:

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Sciencedirect

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden