MMA: Nederlanders lezen vaker boek en tijdschrift op vakantie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: We lezen op vakantie bewust tijdschriften en boeken om even offline te zijn

Dat Nederlanders tijdens hun vakantie graag een boek induiken of genieten van de mooiste verhalen in magazines, wisten we bij Margriet natuurlijk allang. Nu blijkt uit onderzoek dat maar liefst 63 procent van de Nederlanders de voorkeur geeft aan het lezen van een tijdschrift of boek, ten opzichte van online en e-readers. En geef nou zelf toe: hoe kun je op vakantie beter ontspannen, dan met een goed boek of een heerlijk magazine?

De Magazine Media Associatie (MMA), deed onderzoek naar ons leesgedrag. Het onderzoek werd gedaan onder 1150 Nederlanders van zestien jaar en ouder en uitgevoerd door PanelWizard. En wat blijkt? Leesvoer op vakantie dient nog altijd ter ontspanning.

Ontspanning

Een reden die je waarschijnlijk vaak hoort voor het lezen van een boek of tijdschrift, is dat het ontspant. Uit het onderzoek blijkt dat inderdaad. Maar liefst één op de twee leest magazines of boeken om bewust even los te komen van alles wat zich online afspeelt.

Al jaren wordt gesproken over ‘ontlezing’ en wordt gezegd dat we massaal minder lezen. Maar uit het onderzoek blijkt dat een tijdschrift in de koffer helemaal niet zo gek is. Sterker nog: dit is nog altijd vrij standaard. Wat wel opvallend is, is het feit dat we op vakantie andere genres kiezen dan thuis. Maar liefst 41 procent van de respondenten leest namelijk andere boeken en tijdschriften dan ze thuis doen. Directeur van MMA, Harriët Schrier, zegt daarover het volgende: “Nederlanders nemen magazines makkelijk mee in de koffer en bovendien hebben we op vakantie meer behoefte aan ‘lichte’ content die past bij de relaxte stemming. Vandaar dat liefhebbers van zware thrillers op het strand in Zuid-Europa prima overweg kunnen met bijvoorbeeld een lifestyleblad.”

Leesgedrag verandert

Dat je op een normale doordeweekse dag minder tijd hebt om te lezen is logisch. Maar op vakantie lezen we veel meer dan thuis. 46 procent van de Nederlanders leest op vakantie meer magazines, dan ze thuis zouden doen. Hierover zegt Schrier: “Het is een feit dat er op vakantie meer tijd is voor lezen, het helpt ook ontstressen. Eindelijk eens los van die telefoon en jezelf verliezen in een goed boek of magazine. Op vakantie ontbreekt de ballast van de stress van werk of school en dit verlaagt de drempel om te gaan lezen.”

Margriet lezen op vakantie? Bestel dan online Margriet Extra of Margriet 32.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden