Margriet logo
Dickpics sturen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Experts vertellen

Onderzoek: waarom mannen ongevraagd dickpics sturen (en zó strafbaar is dat)

Dickpics sturen wordt ook wel ‘digitaal potloodventen’ genoemd. Vooral mannen sturen ongewenste naaktfoto’s of seksfilmpjes, blijkt uit onderzoek van het CBS. En vooral jonge vrouwen zijn hier het slachtoffer van. Waarom doen zij dit? Experts praten het niet goed, maar leggen het wel uit.

En belangrijk om te weten is dat dickpics sturen strafbaar kan zijn.

Ongevraagde dickpics

Seksueel overschrijdend gedrag is momenteel het gesprek van de dag. Door de BOOS-uitzending over de misstanden bij The voice of Holland gaat een behoorlijke beerput open. Zo ook bij Ajax, waar Marc Overmars deze week opstapte als directeur. Hij zou, net als Jeroen Rietbergen bij The voice, onder meer ongevraagd dickpics naar vrouwen hebben gestuurd. En zij zijn lang niet de enige mannen die dit doen. Waaróm toch?

Redenen om dickpics te sturen

Er is nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar experts hebben wel zo hun ideeën over waarom mannen ongevraagd dickpics sturen.

1. Vice versa
Mannen versturen dickpics meestal in de hoop er een sexy foto voor terug te krijgen. Dit blijkt uit een enquête van de Canadese Kwantlen Polytechnic University onder ruim duizend heteroseksuele mannen.

2. Narcisme
Uit dezelfde enquête blijkt dat de groep mannen die weleens dickpics sturen relatief hoog scoren op narcisme. Een signaal van deze persoonlijkheidsstoornis is constant bewonderd willen worden en verslaafd zijn aan aandacht.

3. Exhibitionisme
Iemand die seksueel opgewonden raakt van zijn of haar geslachtsdelen in het openbaar aan anderen tonen, wordt een exhibitionist genoemd. Hier valt ongevraagd een dickpic sturen ook onder. Het idee alleen al dat iemand anders zijn of haar blote foto bekijkt, is opwindend voor diegene.

4. Verkeerde inschatting
Volgens Harvard-seksuoloog Justin Lehmiller overschatten heteroseksuele mannen vaak hoe geïnteresseerd (onbekende) vrouwen zijn in seks. “Er zijn veel onderzoeken die laten zien dat mannen niet zo goed zijn in bepalen of een vrouw zin heeft in seks”, schrijft hij. Ze vatten een vriendelijk gesprek al snel op als flirten. Een complete miscommunicatie dus, als jij denkt gezellig te chatten over koetjes en kalfjes met iemand die plotseling een dickpic stuurt.

Is een dickpic sturen strafbaar?

Ongevraagd een dickpic versturen kan strafbaar zijn, waar tot twee maanden celstraf of een boete tot 9000 euro op staat. Het hangt alleen wel af van de omstandigheden. In artikel 240 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht staat dat het strafbaar is als diegene weet dat de foto ‘aanstotelijk is voor de eerbaarheid’, of een ernstige reden heeft om dit te vermoeden. “Met andere woorden: het versturen van een enkele dickpic zonder dat daarom gevraagd is is dus al strafbaar”, aldus strafrechtadvocaat Leonie van der Grinten. Maar dat moet dus wel goed aangetoond kunnen worden.

Aangifte doen van dickpics

Volgens Van der Grinten wordt er zelden aangifte gedaan van het ontvangen van een dickpic. Ze noemt één voorbeeld: “In 2014 veroordeelde de Rechtbank Oost-Brabant een verdachte tot een taakstraf van 80 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk voor het versturen van meerdere dickpics nadat het slachtoffer meerdere malen had aangegeven daar niet van gediend te zijn.”

Ben jij of is je (klein)dochter slachtoffer van online seksuele intimidatie? Lees op de site van Slachtofferhulp Nederland wat voor stappen je dan kunt ondernemen.

Bron | sexandpsychologie.com, meesterleonie.nl, de Volkskrant, CBS

Fenna VeenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden