Margriet logo
Lang leve het huishouden Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lang zal ze leven

Onderzoek: vrouwen die zóveel uur per dag het huishouden doen leven langer

Het huishouden doen is vast ook niet jouw hobby. Toch loont het, ook voor je gezondheid. Uit nieuw onderzoek blijkt zelfs dat je langer leeft ls je een specifiek aantal uur per dag het huishouden doet.

Is dát even mooi meegenomen.

Lang leve het huishouden

Dat blijven bewegen heel belangrijk is voor je gezondheid, weten we. Maar dat ook simpelweg het huishouden doen, koken, tuinieren en zelfs douchen daaraan kan bijdragen, komt misschien als een verrassing. Doe je dat minstens vier uur per dag, dan verklein je er zelfs je overlijdenskans als gevolg van een hart- en vaatziekte met 62 procent mee. Dit blijkt uit een jarenlang onderzoek van de University of California.

Onderzoek onder vrouwen tussen de 63 en 97 jaar

Aan het onderzoek deden 5500 vrouwen tussen de 63 en 97 jaar mee. Aan het begin had geen van hen een hart- en vaatziekte. Tussen mei 2012 en april 2014 moesten zij een week lang een bewegingssensor dragen, om te meten wat voor en hoeveel bewegingen ze dagelijks maakten. Acht jaar later, in februari 2020, namen de onderzoekers de gezondheid van de vrouwen weer onder de loep.

Zorgwekkende cijfers

Van die 5500 vrouwen, waren er 616 anno 2020 gediagnosticeerd met een hart- en vaatziekte. 331 vrouwen waren inmiddels overleden als gevolg van een hart- en vaatziekte. 253 vrouwen hadden een hartinfarct achter de rug. En 268 vrouwen hadden een kransslagaderaandoening, ook wel coronaire hartziekte (CHZ) genoemd. Uit deze toch wel zorgwekkende cijfers konden de onderzoekers een opvallende conclusie trekken.

62 procent lagere kans op overlijden door hart- en vaatziekte

Er viel de experts vooral iets op bij de vrouwen die thuis tenminste vier uur per dag alledaagse activiteiten zoals het huishouden deden. Zij bleken namelijk een 62 procent lagere kans op overlijden door een hart- en vaatziekte hebben, in vergelijking met vrouwen die dit minder dan twee uur per dag deden.

Kleine moeite, groot verschil voor je gezondheid

“Het onderzoek laat zien dat alle soorten beweging ziekte kunnen voorkomen”, schrijft Steve Nguyen, auteur van het onderzoek. Je hoeft er dus niet per se wekelijks voor te zwoegen en zweten in een sportschool. “De voordelen van dagelijkse beweging begrijpen en deze aan beweegrichtlijnen toevoegen, kan aanmoedigend werken”, vult onderzoeker Andrea LaCroix aan.

Hartproblemen bij vrouwen

We leven in 2022 en natuurlijk doen niet alleen vrouwen het huishouden. Maar dat het onderzoek zich volledig focuste op vrouwen, heeft wel een goede reden. Ook in Nederland zijn hart- en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak. Elk jaar overlijden hier 21.000 vrouwen aan een hart- of vaatziekte, zo’n 57 per dag. De symptomen van hartfalen bij vrouwen zijn vaak anders en onduidelijker dan bij mannen. Dus als je door simpelweg het huishouden te doen ook maar een béétje aan de gezondheid van je hart kunt werken, is dat hartstikke goed nieuws.

Bron | Journal of the American Heart Association, Hartstichting

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden