volwassen broer en zus Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lifestyle

Onderzoek: volwassen broers en zussen kibbelen ook (en dít is waarover)

Heb je een broer of zus? Dan hebben jullie vroeger vast onenigheid gehad. Een beetje rivaliteit en jaloezie hoort er nu eenmaal bij. Maar wat blijkt uit onderzoek? Ook volwassen broers en zussen kibbelen erop los.

Een kwart van de volwassenen heeft nog weleens ruzie of onenigheid met broers of zussen, blijkt uit onderzoek van de Britse internettelevisiedienst Now TV.

Gevoelige onderwerpen

Speelgoed delen, aandacht van ouders, een plekje in de auto: zomaar wat situaties waarover broers en zussen elkaar als kind in de haren vlogen. Ook nu ze volwassen zijn, bestaan er genoeg onderwerpen waarover gekibbeld wordt. Zo gaat het er vooral hard aan toe in gesprekken over huizen, vakanties, auto’s, carrières en kookkunsten. Ook politieke kwesties en televisieprogramma’s zijn onderdeel van discussie. Een ander gevoelig onderwerp: wie is het lievelingetje van hun ouders? Volgens de ondervraagden zijn het geen grote ruzies en loopt het bijna nooit uit de hand. Het kibbelen heeft zelfs een voordeel: sommigen voelen zich daardoor gemotiveerd om meer te bereiken in het leven.

Vooral op feestdagen

In de meeste gezinnen komt een akkefietje tussen broers en zussen regelmatig voor, ongeveer twee keer per maand. Broer- en zusrivaliteit komt volgens het onderzoek vooral op feestdagen naar voren, zoals Moederdag. Niet zo gek, want dan komen de meeste families natuurlijk bij elkaar. Bij het organiseren van een feestje en het geven van cadeaus komt de rivaliteit weer om de hoek kijken. Dat geldt vooral bij de oudere broers en zussen. En hoewel broers ook aan elkaar gewaagd zijn, raken vooral zussen in discussies verstrikt.

Bron | HLN.be

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden