water drinken per dag Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: twee liter water per dag drinken is mogelijk te veel

Drink je altijd netjes twee liter water - ongeveer acht grote glazen - op een dag? Volgens Schotse onderzoekers is dat meer dan veel mensen eigenlijk nodig hebben. Door eten krijg je namelijk ook veel vocht binnen.

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Aberdeen, gepubliceerd in Science, hoeven veel mensen maar 1,5 tot 1,8 liter water per dag te drinken. Dat komt neer op zes tot zeven glazen per dag.

Achterhaald advies

Het advies van twee liter water per dag is volgens professor John Speakman gebaseerd op een verkeerde berekening. “Het water dat we nodig hebben, is het verschil tussen de totale hoeveelheid water dat we binnen moeten krijgen en de hoeveelheid die we binnenkrijgen uit voedsel,” vertelt hij tegen BBC Radio. Hoe die verkeerde berekening is ontstaan? Onderzoekers baseerden het advies op een enquête waarin ze mensen vroegen hoeveel ze per dag aten. Omdat mensen vaak onderschatten hoeveel ze daadwerkelijk eten, kwamen de onderzoekers tot een verkeerde schatting. Kortom: je eet meer dan je denkt, en krijgt dus ongemerkt meer water binnen.

Nieuw onderzoek

Om de aanbevolen hoeveelheid water opnieuw te berekenen, werkten onderzoekers van de Universiteit van Aberdeen samen met wetenschappers van over de hele wereld. Ruim 5.600 mensen tussen de acht dagen en 96 jaar oud uit 23 verschillende landen werden onderzocht. Zij moesten water drinken waarin bepaalde waterstofmoleculen werden vervangen door deuterium, een stabiele isotoop van waterstof die van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Daarmee konden onderzoekers zien hoe snel het water door het lichaam werd verwerkt. Als je water snel verwerkt, heb je over het algemeen meer water nodig.

Water verwerken

Hoe snel je lichaam water verwerkt, hangt af van verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht, leefomgeving en de mate van activiteit. Zo blijkt dat mensen die in een warm en vochtig klimaat leven of op grote hoogte wonen meer water nodig hebben. Dat geldt ook voor atleten, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Energieverbruik speelt een grote rol bij de verwerking van water door het lichaam. Mannen tussen de 20 en 30 jaar verwerken gemiddeld het meeste water, ongeveer 4,2 liter per dag. Bij vrouwen tussen de 20 en 40 jaar is dat een stuk minder: 3,3 liter. Rond hun negentigste is dat nog maar 2,5 liter per dag. Speakman benadrukt dat de hoeveelheid water die je lichaam op een dag verwerkt, niet gelijkstaat aan de glazen water die je op een dag moet drinken.

Te veel water

Het algemene advies om acht glazen water per dag te drinken, geldt dus niet voor iedereen. Meer drinken dan je nodig hebt, is niet meteen schadelijk voor je lichaam – al moet je het niet overdrijven - maar echt goed is het ook niet. “Als veertig miljoen Britse volwassenen deze richtlijn zouden volgen en een halve liter schoon water per dag meer drinken dan ze nodig hebben, verspillen we twintig miljoen liter water per dag.” Zonde, dus.

Bron | BBC, The Guardian

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden