Oma leest een boek met kleinkind Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek toont aan: vloeken in het bijzijn van je (klein)kind kan gebeuren (en is niet altijd erg)

Is er wel eens een scheldwoord uit je mond gefloept in het bijzijn van je (klein)kind? Je hoeft je gelukkig niet schuldig te voelen. Uit onderzoek is gebleken dat af en toe vloeken helemaal geen kwaad kan voor je (klein)kind. Het zou zelfs verschillende voordelen met zich meebrengen.

Dr. Emma Byrne, een wetenschapper op het gebied van kunstmatige intelligentie en de auteur van Swearing is Good for You: The Amazing Science of Bad Language zegt dat het leren van vloeken aan je (klein)kind hen kan helpen om taal beter te begrijpen. Verder is vloeken ook in verband gebracht met onder andere eerlijkheid, een krachtiger vocabulaire, betere geloofwaardigheid en, zoals alle kinderen nodig hebben, hen helpen woede te verwerken en aan te pakken.

Positieve effecten van vloeken

Byrne legt uit: “Vaak proberen we kinderen niet bloot te stellen aan negatief taalgebruik tot ze oud genoeg zijn om hier goed mee om te gaan. Maar ik vind het beter als ouders hun kinderen met empathie en in een veilige omgeving leren omgaan met scheldwoorden.”

Om haar mening te onderbouwen haalt de zelfbenoemde ‘vloekende wetenschapper’ een ander interessant onderzoek aan, waaruit blijkt dat vloeken kinderen en volwassenen helpt om fysieke pijn aan te kunnen. Door te vloeken stijgt je pijntolerantie met 50 procent. Mensen die neutrale woorden roepen, kunnen pijn veel minder goed hebben.

Eerdere onderzoeken

Al eerder hebben onderzoeken aangetoond dat het geen ramp is als je (klein)kind per ongeluk een lelijk woord zegt of als je zelf een scheldwoord gebruikt. Zo is gebleken dat vloeken de band binnen het gezin kan versterken, het een goede manier is om stoom af te blazen en om te gaan met emoties en stress. Ook blijkt uit onderzoek dat volwassenen en kinderen die wel eens een lelijk woord gebruiken als ‘shit’ vaak heel intelligent zijn en bovendien eerlijk. Het is dus allemaal niet zo erg als dat we denken.

Kortom, het is dus niet zo dat je je (klein)kind scheldwoorden moet gaan aanleren, maar als er per ongeluk een scheldwoord uitfloept, is dat dus niet zo erg als dat je zou denken. Voor je (klein)kind niet en voor jezelf. Gelukkig maar!

Bron | Scary Mommy, Wired

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden