Echt waar: het delen van selfies online maakt ons gelukkiger
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Echt waar: het delen van selfies online maakt ons gelukkiger

echt-waar-het-delen-van-selfies-online-maakt-ons-gelukkiger.jpg

Selfies: de één is gek op het maken van zulke foto’s van zichzelf, de ander heeft er een enorme hekel aan. Maar hoeveel je ze ook haat of júist heel leuk vindt, af en toe wat selfies op Instagram plaatsen maakt je wel gelukkiger.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Human Behavior and Emerging Technologies.

Tegenstrijdige informatie

Het is niet de eerste keer dat er onderzoek gedaan wordt naar de effecten van selfies op ons mentale welzijn. Een aantal eerdere studies zegt dat mensen echt gelukkiger worden van het plaatsen van zulke foto’s. Andere onderzoeken stellen juist dat selfies een negatief effect hebben. Daarom wilden Australische wetenschappers nu weleens weten hoe de vork écht in de steel zit.

Lees ook: Onderzoek: een wijntje, biertje of cocktail maakt ons écht gelukkiger

Delen op Instagram

Daarom besloten zij een nieuwe studie te doen met 373 deelnemers. Daarbij focusten ze vooral op het delen van de foto’s op Instagram. Er werden onder andere vragen gesteld over hoe en waarom mensen beslissen foto’s van zichzelf te delen op hun social media-accounts. Vervolgens werd er gekeken hoe de likes en positieve reacties op zo’n foto hun geluksgevoel beïnvloeden.

Gelukkiger door selfies

En wat blijkt? Mensen voelen zich écht gelukkiger wanneer ze net selfies op Instagram geplaatst hebben en de likes en positieve reacties zien binnenstromen. Volgens de onderzoekers hebben sociale media een belangrijke invloed op ons psychologische welzijn. Het is volgens hen dus ook niet zo verrassend dat het plaatsen van selfies zorgt voor een gelukkiger gevoel. Net als dat we in het echt graag een complimentje krijgen, worden we dus ook een stuk vrolijker van een like of comment.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HLN
Beeld | iStock

Ook interessant