null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: je wordt juist gelukkig van een liedje in je hoofd hebben

Heb je een liedje in je hoofd? Misschien vind je dat bloedirritant, maar verrassend genoeg blijkt uit onderzoek dat het je gelukkiger kan maken.

Probeer het eens uit. We zetten namelijk ook de nummers voor je op een rij die bewezen het ;langst in je hoofd blijven hangen.

Een liedje in je hoofd afspelen maakt gelukkig

Muziek luisteren is goed voor je gezondheid, is eerder al bewezen. Je wordt er tot op zekere hoogte gelukkig van. Maar wat als je een liedje niet hoort, maar in je hoofd afspeelt? Ook dat werpt z'n vruchten af, blijkt uit recent onderzoek. De proefpersonen kregen vier melodieën van Bach te horen, waarbij hun hersenactiviteit geregistreerd werd. Daarna werd de groep gevraagd om in stilte die muziek in hun hoofd af te spelen. Wat bleek: ze vertoonden toen dezelfde hersenactiviteit als toen de muziek daadwerkelijk werd afgespeeld. Beide manieren van muziek luisteren activeren dezelfde hersengebieden, ontdekten de wetenschappers.

Beloningssysteem

In het specifiek stimuleert naar muziek luisteren en dus ook muziek in je hoofd afspelen het beloningssysteem in je hersenen. Dit zorgt voor dat prettige gevoel. Als je muziek luistert, zijn je hersenen bezig met het voorspellen wat er komt. Wat voor melodie hoor ik straks? Gaat de toon omhoog of omlaag? Gek genoeg maakt het niet uit of je het juist voorspelt of niet. Naar muziek luisteren is simpelweg een heel leuke training voor je hersenen. Wel een beetje afhankelijk van welk muziekgenre je houdt, natuurlijk.

Meer onderzoek nodig

De onderzoekers zetten zelf al wel een kanttekening bij het experiment. De 21 deelnemers (een vrij kleine groep dus ook) waren allemaal professionele muzikanten. Je kunt de manier waarop zij naar muziek luisteren niet helemaal vergelijken met die van een leek, is de kritiek. Daarom is er meer onderzoek voor nodig. Maar hé, voel je je wat sip en heb je geen telefoon, laptop of iets anders waar je muziek op kunt afspelen bij de hand, dan kun je op z'n minst dat liedje in je hoofd proberen op te roepen. Ook Erik SCherder, hoogleraar klinische neuropsychologie, onderstreept het voorlopige onderzoeksresultaat tegenover de Volkskrant: "Als je geen livemuziek bij de hand hebt en je voelt je niet goed, dan kun je je beter gaan voelen door in gedachten een liedje op te roepen."

Lees ook:

Dít muziekgenre werkt het best tegen stress

Can't Get You out of My Head

Proef op de som nemen? De volgende nummers blijven bewezen het langst in je hoofd zitten:

Liedje uit je hoofd krijgen

Heb jij vaak een liedje in je hoofd, maar word je daar anders dan het onderzoek beweert juist he-le-maal gek van? Zó kom je er vanaf.

Bron | de Volkskrant, The Journal of Neuroscience

Beeld | Getty

null Beeld

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden