Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Onderzoek: een wijntje, biertje of cocktail maakt ons écht gelukkiger

onderzoek-een-wijntje-biertje-of-cocktail-maakt-ons-echt-gelukkiger.jpg

Heb jij altijd het idee dat de wereld nét iets mooier lijkt met een wijntje, cocktail of biertje in je hand? Dat klopt ook echt: we blijken ons gelukkiger te voelen als we een drankje met alcohol op hebben.

Al moet je dan natuurlijk niet té veel drinken: mensen met een flinke kater voelen zich meestal alles behalve gelukkig en vrolijk.

Hogere beoordeling

Hoewel veel mensen al wel het vermoeden hadden dat met mate alcohol drinken ervoor kan zorgen dat je je een stuk gelukkiger voelt, is er nu ook echt bewijs. Uit onderzoek van twee Britse wetenschappers bleek namelijk dat we ons geluksgevoel echt hoger beoordelen wanneer we een drankje op hebben.

Lees ook:
Sneller dronken in de zon? Dít is waarom alcohol dan meer effect heeft

Data van app

Voor het onderzoek gebruikten de twee wetenschappers data van de Mappiness-app, een speciale app van de Londen School of Economics die ontwikkeld is om het welzijn van mensen te begrijpen. De app vraagt gebruikers een aantal keer per dag hoe gelukkig ze zijn op een schaal van 1 tot 100, en vraagt ook wat ze doen en met wie ze zijn. De Britse onderzoekers besloten de ingegeven data die verzameld is via deze app te gebruiken voor hun alcoholonderzoek. Door te kijken naar meer dan twee miljoen reacties die in de app gegeven werden, onderzochten ze of mensen echt gelukkiger zijn met een wijntje of cocktail of biertje op.

Gelukkiger na alcohol

Het antwoord was duidelijk: mensen voelen zich zéker gelukkiger als ze een drankje met alcohol op hebben. “Alcohol drinken leidt tot aanzienlijk meer geluk – 10,79 punten op een schaal van 0-100,” schrijven de onderzoekers. Met andere woorden: tijd voor een wijntje bij je eten vanavond. Maar drink wél met mate natuurlijk, anders kunnen de gevolgen je juist weer minder gelukkig maken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Science Direct
Beeld | iStock

Ook interessant