Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Onderhandelen op Marktplaats doe je als een pro met déze tips

onderhandelen-op-marktplaats-doe-je-als-een-pro-met-deze-tips.jpg

Als je wel eens iets op Marktplaats hebt gekocht of verkocht, dan weet je dat het er soms hard aan toegaat tijdens het onderhandelen. Illusionist Victor Mids, van het programma ‘Mindf*ck’, deelt zijn ultieme tip om op Marktplaats je zin te krijgen.

Of je nu wilt kopen of verkopen.

Onderhandelen Marktplaats

Victor Mids is inmiddels een expert geworden op het gebied van menselijk denken en illusies creëren. Dat soort trucjes zijn niet alleen leuk voor op verjaardagen, ook in het dagelijks leven kan het van pas komen als je weet hoe je mensen moet bespelen. Zo heeft hij bijvoorbeeld een handige tip waarmee je altijd als winnaar uit de bus komt tijdens de prijsonderhandelingen op Marktplaats.

Specifieke bedragen

Mids legt het uit in AD: “Je moet dan altijd een heel specifiek bedrag noemen. Dus niet 50 euro, maar zeggen: ‘Oké, ik bied 53,16’. Uit onderzoek blijkt dat het brein van de ander vervolgens denkt: er zal wel een redenatie achter dat bod zitten. Terwijl je bij 50 het signaal afgeeft dat 55 euro ook mogelijk is. Bij 53,16 is dat niet het geval.” Een beetje zoals wij nog steeds voor de 4,99 en 29,99 vallen in de winkel dus.

‘Ik vind het dít waard’

Een ander trucje dat kan werken is niet ‘ik bied’ zeggen, maar ‘ik vind het dit waard’ gebruiken. “Een ander kan nooit reageren met: ‘Dat vind jij het niet waard’, want het is een mening”, vertelt Mids. Zo kan de ander het eigenlijk niet met je oneens zijn, en kom je een stuk zekerder over. Het proberen waard, toch?

Andere onderhandeltips

We gingen op zoek naar nog wat handige onderhandeltips, zodat je straks helemaal klaar bent om een succesvolle deal te sluiten.

  1. Blijf realistisch. Of je nu verkoopt of op een product biedt, probeer altijd uit te vinden wat de originele prijs van het product was en bedenk je hoeveel je hier realistisch gezien nog voor kunt vragen. Let hierbij op de staat en leeftijd van het product, en of het product nog nieuw te verkrijgen is (zeldzaamheid).
  2. Bied nooit lager dan 50 procent dan de vraagprijs, want dan loop je het risico dat de verkoper zich niet serieus genomen voelt en meteen afhaakt.
  3. Bellen is sneller én succesvoller. Als je belt, hoef je niet eindeloos berichten heen en weer te sturen. Bovendien durven mensen minder snel ‘nee’ te zeggen als ze je persoonlijk aan de telefoon hebben.
  4. Bied aan de verkoper aan een positieve recensie achter te laten als ze akkoord gaan met jouw bod. Deze zijn belangrijk, omdat de verkoper hierdoor betrouwbaarder overkomt voor toekomstige kopers. Dit is dus een bijkomend voordeel voor de verkoper die jou niets kost.
  5. Bied de verkoper aan het product snel op te komen halen. Vooral met grote spullen is dit vaak fijn voor de verkoper, omdat het bij hem of haar in de weg staat.

Bron | AD, Bespaarinfo
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant