Onderdelen van e-bikes worden massaal gestolen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderdelen van e-bikes worden massaal gestolen: zo kun je hem veilig stallen

Elektrische fietsen zijn populair, zowel bij gebruikers, als bij fietsendieven. Waar het eerst altijd voldoende was om je elektrische fiets goed op slot te zetten, blijkt nu dat ook de specifieke onderdelen populair zijn en massaal gestolen worden.

En vooral in het midden van het land wordt massaal toegeslagen, want volgens het AD blijkt dat Driebergen een populaire plek is voor de fietsendieven.

Meest gewilde onderdelen van e-bikes

Dat Driebergen een goudmijn is voor fietsendieven, is te zien aan de grote borden, met daarop gele en rode letters, die voorbijgangers moeten waarschuwen voor diefstal. Het meest gewilde onderdeel van de elektrische fietsen? De kostbare displays (fietscomputers) die vaak midden op het stuur zitten.

Dieven staan op de uitkijk

Bij de politie zijn de afgelopen weken heel veel aangiftes binnengekomen van fietsers. Zij werden vooral in het centrum van Driebergen doelwit van de criminelen. En dat de criminelen gehaaid zijn blijkt: soms waren mensen maar vijf minuten weg bij hun e-bike, waarna ze bij terugkeer beroofd waren van de digitale displays.

Dorpsbewoners treffen maatregelen tegen gestolen e-bikes

In het dorp hebben bewoners maatregelen getroffen om de diefstal tegen te gaan. Zo hebben mensen hun display vast laten zetten, zodat deze moeilijker te stelen is en anderen nemen bewust een oude stadsfiets voor ritjes naar het dorp. Sommige echtparen gaan zelfs zo ver dat ze niet meer samen een winkel binnengaan. Eén van de twee blijft buiten bij de fietsen wachten. Minder gezellig, maar waarschijnlijk wel effectief, omdat de fietsen nooit uit het zicht zijn.

Diefstal voorkomen

Om diefstal van je elektrische fiets of onderdelen hiervan te voorkomen, zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen. Wij geven je een aantal tips, zodat je met een gerust hart op pad kunt.

  • Verwijder kostbare onderdelen. Ga je een winkel in? Neem het display dan mee naar binnen, ook als je alleen maar even snel iets kleins moet halen. Fietsendieven zijn super snel en weten wat ze zoeken, waardoor bijvoorbeeld een display zomaar weg is. Neem dus de tijd om deze onderdelen mee te nemen.
  • Parkeer je fiets in het zicht. Je fiets ergens achteraf parkeren is natuurlijk vragen om problemen. Zet je fiets dus ergens in het zicht en waar veel mensen zijn. Hoe meer mensen onbewust toezicht kunnen houden op de fiets, hoe kleiner de kans dat een fietsendief toeslaat. Ook de tips van de mensen in Driebergen zijn hierbij handig: blijf bij je fiets in de buurt en houd hem in de gaten.
  • Zet je fiets goed op slot. Hoewel het misschien heel logisch klinkt, wordt het niet altijd goed gedaan. En dat terwijl het een van de belangrijkste dingen is om diefstal te voorkomen. Gebruik het liefst meerdere sloten om je fiets op slot te zetten. Zet hem dus niet alleen vast met het ringslot dat al op je fiets zit, maar gebruik ook een extra hangslot om je fiets aan een lantaarnpaal of fietsenstalling vast te zetten.
  • Gebruik goede sloten. Om te voorkomen dat fietsendieven gemakkelijk je fiets meenemen, is het verstandig om goede sloten te gebruiken. Vaak hebben de dieven zo hun trucjes om bepaald soort sloten open te maken, dus meerdere sloten maken het moeilijker voor ze. Ga voor sloten met een ART-keurmerk om zeker te weten dat ze goed zijn.
  • Gebruik een beveiligde fietsenstalling. Deze zijn misschien niet overal, maar zeker in drukke steden kan het verstandig zijn om tijdens een dagje winkelen je fiets beveiligd weg te zetten. Hier lopen mensen rond die de fietsen de hele dag in de gaten houden of er is cameratoezicht. Vind je dit nog steeds niet vertrouwd genoeg? Dan kun je ook gebruik maken van fietskluizen, zodat je fiets achter slot en grendel staat. Op veiligstallen.nl vind je alle plekken waar je je fiets veilig parkeert.

Bron | AD, Batavus

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden