Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Zo vaak zou je je onderbroeken eigenlijk moeten vervangen

je-onderbroek-vervangen-zo-vaak-zou-je-dat-moeten-doen.jpg

Heb jij door de jaren heen ook een breed assortiment aan onderbroeken in de kast liggen? Van specialere exemplaren tot die ene net iets te versleten onderbroek, die je maar niet kunt wegdoen omdat ‘ie zo lekker zit? Je bent lang niet de enige. Toch heeft ook je ondergoedlade een houdbaarheidsdatum. Volgens onderzoek is het na dií aantal maanden tijd om je onderbroek te vervangen. 

Goed excuus om weer eens een mooi nieuw setje te scoren. 

Onderbroek vervangen

Hoewel we onze onderbroek natuurlijk altijd netjes na een keer dragen in de was gooien, is het na verloop van tijd echt zaak om ‘m te vervangen. En dat is niet alleen als je favoriete slipje wel heel verwassen aan de lijn hangt, of er scheuren in beginnen te komen. Amerikaanse deskundige Dr. Beckmann legt aan Good Housekeeping uit dat een onderbroek uit hygiënisch oogpunt na ongeveer één jaar echt vervangen moet worden. 

Grotere kans op infecties 

Al ziet je onderbroek er na een jaar nog piekfijn uit en was je ‘m nog zo grondig, na een tijdje blijven er toch bacteriën in achter. Zelfs wanneer je ondergoed net uit de wasmachine komt, kan het al zo’n 10.000 bacteriën bevatten. En die kunnen zorgen voor allerlei nare ontstekingen en infecties. Bijvoorbeeld een blaasontsteking. Dat komt vooral door de E.coli bacterie, die zich graag in je ondergoed nestelt. Maar ook een opstapeling van huisstofmijt in de stof kan voor vervelende infecties zorgen. Daarom is het echt aan te raden om niet langer dan een jaar met dezelfde onderbroek te doen. 

Lees ook:
Zó vaak kun je je bh het best vervangen 

Ondergoed weggooien

Na een jaar is je onderbroek dus echt aan vervanging toe. Toch mag je jezelf al op een nieuw setje trakteren als je onderbroek zijn elasticiteit is verloren, als ‘ie door het wassen is gekrompen of oncomfortabel zit. Zo kan kanten ondergoed na veelvuldig wassen ruw worden, waardoor het de huid kan irriteren. Daarnaast is een uitgelubberde onderbroek of een te strakke slip niet alleen niet zo’n mooi gezicht, maar het doet ook niet veel goeds voor je lichaam. Ook kan het je bloedcirculatie zelfs afknellen.

Heet wassen

Om de kans op infecties te voorkomen, kun je je onderbroeken het beste heet wassen. Op 60 graden gaan de micro-organismen namelijk pas dood. Bij katoen is dit geen probleem, maar controleer bij ondergoed van ander materiaal eerst even het label, aangezien sommige stoffen niet heter dan 40 graden gewassen kunnen worden. Daarnaast is het altijd verstandig om je nieuwe ondergoed nog voor de eerste keer dragen te wassen. Dit komt omdat er chemische stoffen in kunnen zitten, en die wil je natuurlijk liever niet bij je intieme delen in de buurt hebben. Vergeet ook niet om regelmatig je wasmachine schoon te maken, om je onderbroeken zo fris mogelijk uit de was te halen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Good Housekeeping, News.com, Marie Claire, Huisvlijt
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant