Omgangsregeling voor grootouders en kleinkinderen Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Omgangsregeling met kleinkind aanvragen wordt makkelijker voor grootouders

Voor grootouders en kleinkinderen bij wie het contact buiten hun wil om verbroken wordt, is er goed nieuws: het wordt voor grootouders juridisch makkelijker om een omgangsregeling aan te vragen met hun kleinkind. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat dinsdag 5 juli bekend is gemaakt.

Op dit moment is er geen wettelijke regeling voor het omgangsrecht van grootouders en hun kleinkinderen. Dit wetsvoorstel brengt daar dus mogelijk verandering in. We vertellen je wat je hierover moet weten.

Hoge drempel bij een omgangsregeling voor grootouders

Uit onderzoek is gebleken dat veel grootouders die een omgangsregeling met hun kleinkinderen zouden willen, tegen een drempel aan lopen. Ze worden vaak niet als betrokken partij gezien. Om zo wel gezien te worden, moeten grootouders nu nog aantonen dat ze vaker dan gebruikelijk contact hebben met de kleinkinderen. Er moet dus sprake zijn van een ‘nauwe persoonlijke betrekking’. Die ontstaat bijvoorbeeld als opa en oma hun kleinkind hebben opgevoed. Is er sprake van een nauwe persoonlijke betrekking? Dan kijkt de rechter nog of een omgangsregeling inderdaad in het belang van het kleinkind is.

Verdrietig

In het wetsvoorstel dat er nu ligt, zegt minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming het volgende: “Het kan voor zowel kleinkinderen als grootouders verdrietig en schadelijk zijn als het contact buiten hun wil om wordt verbroken. Daarom is het belangrijk dat de wet de mogelijkheid biedt aan kleinkind en grootouder om de rechter te verzoeken een omgangsregeling vast te stellen.”

Daarom komt er in het Burgerlijk Wetboek nu standaard te staan dat ook een grootouder ‘wordt vermoed in een nauwe persoonlijke betrekking tot het kind te staan’. Het voordeel dat dit met zich meebrengt? Een omgangsverzoek kan eerder in behandeling genomen worden. Dit zorgt ervoor dat grootouder en kleinkind makkelijker naar de rechter kunnen stappen, aldus minister Weerwind. De minister benadrukt dat het in deze situatie gaat om grootouders in juridische zin. Dat betekent dat het niet alleen om biologische grootouders, maar bijvoorbeeld ook om adoptiegrootouders kan gaan.

Invoeringstermijn

Voordat het wetsvoorstel definitief ingaat, is er sprake van een invoeringstermijn van minimaal drie maanden. Dit betekent dat het waarschijnlijk per 1 januari of 1 juli in zal gaan. Er is dan geen sprake van een overgangsregeling.

Bron | AD

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden